niedziela, 16 kwietnia 2017

Czrodziejski antymazurek

Trzy lata... Tyle czasu upłynęło od ostatniego wpisu. Złożyło się na to wiele rzeczy, przede wszystkim brak czasu i duże życiowe zmiany :) Mam cichą nadzieję, że odkupię wszystkie winy poniższym przepisem i myślę, że może się to udać :)


Ciasto przypomina bakaliowy baton, który jest równie pyszny na ciepło z odrobiną bitej śmietany, jak i na zimno, jako przekąska w pracy lub w szkole.


Czego potrzebujemy?
  • ok 1 szklanki masła (margaryna według mnie psuje smak)
  • 2 szklanki krakersów lub ciastek owsianych
  • puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, nerkowców, laskowych, migdałów)





W blaszce 20x30cm wyłożonej papierem pergaminowym rozpuszczamy masło w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Krakersy rozdrabniamy blenderem i rozsypujemy równomiernie na blaszce z roztopioną margaryną i dociskamy szpatułką do dna. Następnie polewamy całość mlekiem skondensowanym, tak by krakersy pokryły się nim równomiernie.

Posiekane na kawałki czekolady rozsypujemy na mleku i pokrywamy wszystko wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy sporą warstwę posiekanych orzechów. Wszystko dobrze przyciskamy do dna blaszki tak by otrzymać równą powierzchnię.

Tak przygotowane ciasto pieczemy do zarumienienia w temperaturze 170 stopni. Trwa to ok 20-25 minut.

Po lekkim ostudzeniu ciasto można podać z odrobiną bitej śmietany. Aby szybciej uzyskać konsystencję batona, ciasto można wstawić na kilka chwil do lodówki.

Czarodziejskie ciasto może z powodzeniem zastąpić wielkanocnego mazurka. Jest zdecydowanie mniej słodki, ma pełno pysznych bakalii i można wykorzystać go, jako pyszny łakoć każdego dnia.

WARIACJE:
Do skondensowanego mleka można dodać ok. łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Baton nabierze wówczas przyjemnego posmaku mokki.
Można też do mleka dodać odrobinę ekstraktu z mięty pieprzowej. Ta wersja najbardziej smakuje mojej mamie :)

SMACZNEGO! :)






1 komentarz: