niedziela, 23 grudnia 2012

Świąteczne kruche ciasteczka

Święta pachną... Jodłą w pokoju, makowcem z piekarnika i przyprawami. Pachną spokojem, radością, wolniejszym tempem i rodzinną atmosferą.Święta pachną...!
W tym roku pachną też całą gamą ciasteczek, które podarujemy rodzinie i bliskim w ramach słodkich prezentów. Na początek prezentuję kruche ciasteczka, które są banalnie proste w wykonaniu, a smakują niebiańsko... Żaden Mikołaj im się nie oprze... I tyle :)



Do wykonania kilkudziesięciu ciasteczek potrzebujemy:

  • 300g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 200g margaryny Kasia




Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dokładamy pokrojoną w kostkę, dobrze schłodzoną margarynę. Wszystko siekamy nożem, a następnie zagniatamy. Formujemy kulę i owiniętą w folię spożywczą wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 1/2 cm. Wykrawamy z placków różne kształty i wkładamy na blaszce z papierem pergaminowym do nagrzanego piekarnika. Jeżeli piekarnik posiada funkcję termoobiegu nastawiamy temperaturę na 160 stopni. Jeśli termoobiegu brak, rozgrzewamy piecyk do około 180 stopni.

Każdą z blaszek pieczemy około 10-12 minut, ale wszystko zależy od naszego piekarnika. Wyjmujemy je, kiedy staną się blado złote. Upieczone ciasteczka wykładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przybranie według uznania. Ja wybrałam samodzielnie zrobioną słodko gorzką polewę czekoladową.


SMACZNEGO! :))

Ten przepis bierze udział w akcji: 

3 komentarze:

  1. Pięknie podane :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie je robię według przepisu :D Pierwsza blacha za mną- pyszne :)

    OdpowiedzUsuń