środa, 6 lutego 2013

Cynamonowe muffiny z mielonymi migdałami

Prostota przepisu podstawowego na muffiny pozwala na dowolne kombinacje smakowe zawsze wtedy kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Często nadajemy im sezonowy charakter. Tak było i tym razem - zimowa zawierucha za oknem sprawiła, że zatęskniłam za smakiem cynamonu. Wyjęłam z szafki wszystko co mogło się przydać i tak powstał smaczny mix: cynamon, mielone migdały i czekolada.


Do wykonania około 15 babeczek potrzebujemy:
  • 300g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 250ml mleka
  • 150g cukru do wypieków (drobny)
  • 100g masła
  • aromat wedle uznania
  • torebka cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki mielonych migdałów
  • czekoladowe łezki


Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki.
Do drugiej, większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mleko oraz roztopione i lekko przestudzone masło. Miksujemy wszystko na średnich obrotach. Po połączeniu się składników stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zmielone migdały oraz czekoladowe łezki i mieszamy wszystko dokładnie szpatułką.
Nakładamy do papilotek w formie ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut, do momentu kiedy babeczki nabiorą złotego koloru.


Kiedy babeczki wystygną możemy polać je polewą czekoladową, ale równie dobrze smakują bez tego dodatku :)

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ah chętnie bym zjadła taką babeczkę :) co prawda nie mogę jeść takich rzeczy ale może po migdałowej babeczce nic by mi nie było ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają prześlicznie, a ta polewa czekoladowa... Mmm... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń