środa, 4 stycznia 2012

Brownie na gazie

Zapewne nie będę jedyna twierdząc, że brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Jego intensywnie czekoladowy smak można dowolnie łączyć z ulubionymi dodatkami, czyniąc z deseru istną rozpustę. Przeglądając stare gazety natrafiłam na nieco inny przepis na to amerykańskie ciasto i od razu postanowiłam je wypróbować, jednak dodając nieco od siebie i tak powstało brownie z lekką nutką adcvocata...


Do wykonania ciasta potrzebujemy:
  • 2 tabliczki (20dag) ciemnej, gorzkiej czekolady
  • 20dag masła bez oleju
  • 10dag mąki
  • 30dag cukru
  • 6 jajek
  • 5 łyżek dobrego advocata


Czekoladę z dodatkiem masła rozpuszczamy w kąpieli parowej.
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, dodając stopniowo mąkę i nie przerywając miksowania.  Do uzyskanej masy wlewamy łyżkami ostudzoną masę czekoladową oraz advocata. Mieszamy jeszcze przez chwilę.


Pieczemy w kwadratowej blasze (60X50) przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. twoje brownie wygląda na takie puszyste delikatnie;) jestem ciekawa smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boooosz, już kilka miesięcy szykuję się do zrobienia brownie :) może tym razem się uda...

    OdpowiedzUsuń