Do wykonania porcji dla 3 osób potrzebujemy:
- 1 ładną wieprzową polędwiczkę
- 6 dużych pieczarek
- łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki śmietany kremówki
- sól
- pieprz
Polędwiczkę myjemy i kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Zbijamy je delikatnie otwartą dłonią i posypujemy solą i pieprzem po obu stronach. Układamy na patelni z rozgrzaną oliwą lub olejem. Podsmażamy do zarumienienia. Następnie posypujemy mięs o tymiankiem i podlewamy szklanką wody. Dusimy przez około 20 minut na wolnym ogniu.
Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do mięsa. Dusimy przez kolejne 15-20 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy do sosu śmietankę kremówkę i mieszamy. Pozwalamy pogotować się całości przez około 5-7 minut.
Podajemy z ryżem, opiekanymi lub tradycyjnymi ziemniakami. Wybornie smakuje z surówkami wszelakimi, na przykład naszą ulubioną, do wykonania której potrzebujemy:
- główkę kapusty pekińskiej
- 1 dużą paprykę czerowną
- 1 dużą paprykę zieloną
- 1 dużą paprykę żółtą pomarańczową
- 2-3 łyżki jogurtu bałkańskiego
- sól
- pieprz
Kapustę siekamy drobno, podobnie paprykę. Mieszamy wszystko w dużej misce. Dodajemy soli i pieprzu do smaku oraz jogurt bałkański. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
SMACZNEGO! :)
Wspaniałe danie, bardzo lubię potrawy z grzybami.
OdpowiedzUsuń