niedziela, 22 stycznia 2012

Polędwiczki z pieczarkami

Obiad pyszny i pożywny - także zdrowy, bo mięso można podawać z dodatkiem sałatek czy gotowanych na parze warzyw. Zadowoli miłośników mięsa oraz grzybów - choć niektórzy uważają, że pieczarka to nie grzyb :)


Do wykonania porcji dla 3 osób potrzebujemy:
  • 1 ładną wieprzową polędwiczkę
  • 6 dużych pieczarek
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz


Polędwiczkę myjemy i kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Zbijamy je delikatnie otwartą dłonią i posypujemy solą i pieprzem po obu stronach. Układamy na patelni z rozgrzaną oliwą lub olejem. Podsmażamy do zarumienienia. Następnie posypujemy mięs o tymiankiem i podlewamy szklanką wody. Dusimy przez około 20 minut na wolnym ogniu.


Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do mięsa. Dusimy przez kolejne 15-20 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy do sosu śmietankę kremówkę i mieszamy. Pozwalamy pogotować się całości przez około 5-7 minut.


Podajemy z ryżem, opiekanymi lub tradycyjnymi ziemniakami. Wybornie smakuje z surówkami wszelakimi, na przykład naszą ulubioną, do wykonania której potrzebujemy:
  • główkę kapusty pekińskiej
  • 1 dużą paprykę czerowną
  • 1 dużą paprykę zieloną
  • 1 dużą paprykę żółtą pomarańczową
  • 2-3 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • sól
  • pieprz

Kapustę siekamy drobno, podobnie paprykę. Mieszamy wszystko w dużej misce. Dodajemy soli i pieprzu do smaku oraz jogurt bałkański. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

SMACZNEGO! :)

1 komentarz:

  1. Wspaniałe danie, bardzo lubię potrawy z grzybami.

    OdpowiedzUsuń