niedziela, 8 stycznia 2012

Ciasto maślane

Wykonanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, można je zatem poczynić, na kilka chwil przed przyjściem gości. Już po godzinie można delektować się delikatnym smakiem mślańca, wzbogaconego o ulubioną konfiturę lub dowolny ulubiony dodatek.


Do wykonania średniej wielkości "bochenka" potrzebujemy:
  • 4 jajka
  • 20 dag drobnego cukru
  • 20 dag mąki
  • 14 dag masła bez oleju
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego


Oddzielamy białka od żółtek upewniając się, że w pojemniku z białkami nie ma śladu żółtek. Ucieramy mikserem miękkie masło z cukrami i żółtkami.
Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy.


Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do dość gęstego ciasta. Mieszamy delikatnie, by masa się rozluźniła i dokładnie połączyła z białkami.
Keksówkę smarujemy niewielką ilością masła i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez około godzinę.


Ponieważ "czyste" ciasto maślane jest dla nas trochę za zwarte i suche, podaję na stół jego wariacje - za każdym razem inne - wedle uznania. Tym razem do przełożenia ciasta wykorzystałam:
  • 100g serka mascarpone
  • 2 łyżki gęstej śmietany kremówki
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub dowolnego aromatu
  • miseczka dżemu truskawkowego

Serek miksujemy ze śmietaną. Dodajemy aromaty. Masa musi mieć konsystencję kremu do tortów.
Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół - dolną część ciasta smarujemy dość grubo masą - górną dżemem.
Ciasto składamy usuwając nadmiar nadzienia, które z pewnością wypłynie poza brzegi.


Najlepiej smakuje z delikatną kawą z mlekiem.

SMACZNEGO! :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz