Do wykonania średniej wielkości "bochenka" potrzebujemy:
- 4 jajka
 - 20 dag drobnego cukru
 - 20 dag mąki
 - 14 dag masła bez oleju
 - 1 torebka cukru waniliowego
 - łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Oddzielamy białka od żółtek upewniając się, że w pojemniku z białkami nie ma śladu żółtek. Ucieramy mikserem miękkie masło z cukrami i żółtkami.
Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do dość gęstego ciasta. Mieszamy delikatnie, by masa się rozluźniła i dokładnie połączyła z białkami.
Keksówkę smarujemy niewielką ilością masła i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez około godzinę.
Ponieważ "czyste" ciasto maślane jest dla nas trochę za zwarte i suche, podaję na stół jego wariacje - za każdym razem inne - wedle uznania. Tym razem do przełożenia ciasta wykorzystałam:
- 100g serka mascarpone
 - 2 łyżki gęstej śmietany kremówki
 - łyżeczka ekstraktu waniliowego lub dowolnego aromatu
 - miseczka dżemu truskawkowego
 
Serek miksujemy ze śmietaną. Dodajemy aromaty. Masa musi mieć konsystencję kremu do tortów.
Ciasto przekrawamy wzdłuż na pół - dolną część ciasta smarujemy dość grubo masą - górną dżemem.
Ciasto składamy usuwając nadmiar nadzienia, które z pewnością wypłynie poza brzegi.
Najlepiej smakuje z delikatną kawą z mlekiem.
SMACZNEGO! :)))







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz