sobota, 2 czerwca 2012

Wieprzowe wałeczki a'la kebab

Czasami potrzebuję odmiany w codziennych obiadach. Lubię też zaskakiwać Tomka (choć nie zawsze mu się to podoba). Korzystając z kilku wolnych chwil weekendowych przygotowałam mięso mielone, jednak nieco inaczej niż w formie tradycyjnych kotletów czy pulpetów, szczerze mówiąc spaghetti też już się nam przejadło :)
Do stworzenia wałeczków z mięsa mielonego zainspirowało mnie wspomnienie ubiegłorocznego grilla, na którym zaserwowano nam nadziewane na patyk szaszłyki z mięsa mielonego. Tak właśnie powstały wieprzowe wałeczki, które można podać rodzinie w formie obiadu na ciepło, lub jako przekąska na zimno, kiedy wpadną goście.


Do wykonania 12 wałeczków wykorzystałam:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • mała namoczona sucha bułka
  • odrobina przyprawy maggi
  • łyżka przyprawy do gyrosa
  • pieprz
  • sól
  • kilka łyżek oliwy do smażenia


Mięso przygotowujemy tak jak na kotlety mielone. W misce mieszamy mięso, z rozmoczoną bułką. Dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku. Masa musi być zwięzła, ale nie za bardzo, bo nasze wałeczki będą twarde. Na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju układamy uformowane wałeczki i smażymy je aż uzyskają brązowy kolor.


Gotowe wałeczki są aromatyczne i przepyszne. Podajemy je z warzywami do obiadu, lub na zimno jako przekąskę z czerwonym sosem czosnkowym, który można przygotować szybko i w prosty sposób.
Potrzebujemy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku

Majonez, jogurt i ketchup mieszamy w miseczce, dodajemy rozgnieciony czosnek i wkładamy na kilka chwil do lodówki, żeby sos nabrał smaku.
I gotowe!


SMACZNEGO! :)



1 komentarz: