Do stworzenia wałeczków z mięsa mielonego zainspirowało mnie wspomnienie ubiegłorocznego grilla, na którym zaserwowano nam nadziewane na patyk szaszłyki z mięsa mielonego. Tak właśnie powstały wieprzowe wałeczki, które można podać rodzinie w formie obiadu na ciepło, lub jako przekąska na zimno, kiedy wpadną goście.
Do wykonania 12 wałeczków wykorzystałam:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
 - mała cebula
 - ząbek czosnku
 - jajko
 - mała namoczona sucha bułka
 - odrobina przyprawy maggi
 - łyżka przyprawy do gyrosa
 - pieprz
 - sól
 - kilka łyżek oliwy do smażenia
 
Mięso przygotowujemy tak jak na kotlety mielone. W misce mieszamy mięso, z rozmoczoną bułką. Dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku. Masa musi być zwięzła, ale nie za bardzo, bo nasze wałeczki będą twarde. Na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju układamy uformowane wałeczki i smażymy je aż uzyskają brązowy kolor.
Gotowe wałeczki są aromatyczne i przepyszne. Podajemy je z warzywami do obiadu, lub na zimno jako przekąskę z czerwonym sosem czosnkowym, który można przygotować szybko i w prosty sposób.
Potrzebujemy:
- 3 łyżki majonezu
 - 2 łyżki gęstego jogurtu
 - 2 łyżki ketchupu
 - 2 ząbki czosnku
 
Majonez, jogurt i ketchup mieszamy w miseczce, dodajemy rozgnieciony czosnek i wkładamy na kilka chwil do lodówki, żeby sos nabrał smaku.
I gotowe!
SMACZNEGO! :)



fajne małe kebabiki
OdpowiedzUsuń