Za jakość zdjęć przepraszam - robione były w warunkach bojowych telefonem komókowym :)
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki i rabarbar w ilości wystarczającej do dokładnego pokrycia blaszki
- cynamon
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
- masło i bułka tarta do formy
Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem by uzyskać lekką, gładką i puszystą masę. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Blachę (ja użyłam takiej o wymiarach 20x20) smarujemy dość grubo masłem i posypujemy warstwą bułki tartej. Na dnie układamy truskawki i kawałki rabarbaru. Posypujemy owoce cukrem waniliowym i cynamonem. Całość zalewamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na około półgodziny. Pieczemy w temperaturze 160 stopni.
Przepis podpowiada, aby przed podaniem ciasta wyjąć je z formy na talerz, przekręcając blachę do góry nogami. My wyjmowaliśmy je bezpośrednio z blaszki i też wyglądało i smakowało super.
Ciasto na talerzykach posypałąm cukrem pudrem, ale w warunkach domowych można podać je na przykład z kulką lodów waniliowych.
SMACZNEGO! :))
Pysznie! Zjadłabym sobie!
OdpowiedzUsuń