piątek, 8 czerwca 2012

Zalewane z truskawkami i rabarbarem

Przepis na tą pyszność znalazłam w specjalnym wydaniu 'Mojego Gotowania', które w całości poświęcone zostało wypiekom z owocami sezonu letniego. Ciasto zalewane powstało spontanicznie na potrzeby weekendowego wyjazdu na działkę. Jeszcze ciepłe zapakowaliśmy do samochodu i obawiałam się, że będę targała ciężką blachę z powrotem... Nic bardziej mylnego - ciasto zniknęło w całości, krok po kroku, zupełnym cichaczem :)
Za jakość zdjęć przepraszam - robione były w warunkach bojowych telefonem komókowym :)


Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki i rabarbar w ilości wystarczającej do dokładnego pokrycia blaszki
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do formy


Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem by uzyskać lekką, gładką i puszystą masę. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Blachę (ja użyłam takiej o wymiarach 20x20) smarujemy dość grubo masłem i posypujemy warstwą bułki tartej. Na dnie układamy truskawki i kawałki rabarbaru. Posypujemy owoce cukrem waniliowym i cynamonem. Całość zalewamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na około półgodziny. Pieczemy w temperaturze 160 stopni.
Przepis podpowiada, aby przed podaniem ciasta wyjąć je z formy na talerz, przekręcając blachę do góry nogami. My wyjmowaliśmy je bezpośrednio z blaszki i też wyglądało i smakowało super.
Ciasto na talerzykach posypałąm cukrem pudrem, ale w warunkach domowych można podać je na przykład z kulką lodów waniliowych.


SMACZNEGO! :))

1 komentarz: