Do przygotowania rodzinnej porcji potrzebujemy:
- duża główka młodej, polskiej kapusty
- kawałek nietłustego brzuszka
- gęsty pęczek młodego koperku
- cukier
- vegeta
- ocet winny
- pieprz
- mąka
Kapustę szatkujemy na niezbyt grube paseczki. Wkładamy całość do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem do 1/4 wysokości. Doprawiamy do smaku. Ja zazwyczaj dodaję: 2-3 łyżki vegety, 1 łyżkę octu winnego, łyżeczkę pieprzu (dla większego aromatu może być niemielony), 2-3 łyżeczki cukru. Wszystko mieszamy, aby liście zmiękły. Gotujemy na wolnym ogniu. Po jakimś czasie warto spróbować odrobinę wody, w której gotuje się kapusta i uzupełnić danie o brakujące przyprawy.
Brzuszek kroimy na drobną kosteczkę i obsmażamy na suchej patelni teflonowej, aż uzyska on złoty kolor. Siekamy dość drobno koper. Kiedy liście kapusty nabiorą smaku przypraw oraz znacznie zmiękną, dodajemy obsmażony brzuszek i koperek. Mieszamy wszystko i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Odlewamy pół szklanki wody z kapusty i dodajemy około 2 łyżek mąki. Rozprowadzamy ją dokładnie i wszystko dolewamy znów do kapusty. Mieszamy i gotujemy około 2-3 minut, aby sos się zagęścił.
I gotowe!
SMACZNEGO na wiosnę! :)
Co to jest brzuszek?
OdpowiedzUsuńTaki kawałek mięsa z prosiaczka :) - można nim okrasić różne potrawy, lub upiec i jeść jako dodatek do pieczywa :)
Usuń