środa, 23 maja 2012

Wiosenne smaki, czyli młoda kapusta

Są takie smaki, bez których wiosna się nie liczy! Są również takie smaki, które doceniamy z wiekiem, a które potrafią przywoływać najmilsze wspomnienia z na wieki utraconego dzieciństwa. Dla mnie taki smak ma młoda, wiosenna kapusta, z dużą garścią koperku i z soczystym brzuszkiem, którą robi moja Mama. Jak dla mnie stanowi danie główne, nic więcej na talerzu być nie musi - dla wybrednych polecam właściwie każde mięsiwo, a najlepiej w dobrym sosie i z młodymi ziemniakami. Obiad niezapomniany...


Do przygotowania rodzinnej porcji potrzebujemy:
  • duża główka młodej, polskiej kapusty
  • kawałek nietłustego brzuszka
  • gęsty pęczek młodego koperku
  • cukier
  • vegeta
  • ocet winny
  • pieprz
  • mąka

Kapustę szatkujemy na niezbyt grube paseczki. Wkładamy całość do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem do 1/4 wysokości. Doprawiamy do smaku. Ja zazwyczaj dodaję: 2-3 łyżki vegety, 1 łyżkę octu winnego, łyżeczkę pieprzu (dla większego aromatu może być niemielony), 2-3 łyżeczki cukru. Wszystko mieszamy, aby liście zmiękły. Gotujemy na wolnym ogniu. Po jakimś czasie warto spróbować odrobinę wody, w której gotuje się kapusta i uzupełnić danie o brakujące przyprawy.




Brzuszek kroimy na drobną kosteczkę i obsmażamy na suchej patelni teflonowej, aż uzyska on złoty kolor. Siekamy dość drobno koper. Kiedy liście kapusty nabiorą smaku przypraw oraz znacznie zmiękną, dodajemy obsmażony brzuszek i koperek. Mieszamy wszystko i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Odlewamy pół szklanki wody z kapusty i dodajemy około 2 łyżek mąki. Rozprowadzamy ją dokładnie i wszystko dolewamy znów do kapusty. Mieszamy i gotujemy około 2-3 minut, aby sos się zagęścił.
I gotowe!


SMACZNEGO na wiosnę! :)

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Taki kawałek mięsa z prosiaczka :) - można nim okrasić różne potrawy, lub upiec i jeść jako dodatek do pieczywa :)

      Usuń