sobota, 26 maja 2012

Zapiekane szparagi

Sezon na szparagi dobiega końca, a ja w końcu odważyłam się na posmakowanie tego warzywa. Przyznam się, że nie jadałam go wcześniej i zawsze kojarzyło mi się z daniami wykwintnymi, wyszukanymi i poza moimi możliwościami. A tu niespodzianka! Szparagi są błyskawiczne w przygotowaniu, smakują rewelacyjnie niemalże w każdym wydaniu i co najważniejsze, zdają egzamin w mojej niewyszukanej kuchni.
Dziś prezentują się jako dodatek warzywny do obiadu.


Potrzebujemy:
  • pęczek ładnych, sprężystych szparagów
  • odrobina vegety
  • trochę pieprzu
  • kulka sera mozzarella, lub kawałek sera pleśniowego (dla wyrazistrzego smaku)
  • oliwa z oliwek


Szparagi obieramy i myjemy. Wkładamy je pionowo do wysokiego garnka i gotujemy około 10 minut w gorącej wodzie z odrobiną soli i cukru do smaku. Następnie ukłdamy je w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i posypujemy vegetą i pieprzem. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 10 minutach kładziemy na nich kawałki wybranego sera i zapiekamy pod grilem przez około 7-10 minut.




Możemy je jeść jako przystawkę lub jako dodatek do mięsa.

SMACZNEGO! :)

1 komentarz:

  1. Prawda ze pyszne? ja sie skusilam tydzien temu na szparagi :D bo wszyscy tak pisza jakie to dobre a nigdy nei jadlam :D poprawka - juz jadlam :D

    OdpowiedzUsuń