Dziś prezentują się jako dodatek warzywny do obiadu.
Potrzebujemy:
- pęczek ładnych, sprężystych szparagów
- odrobina vegety
- trochę pieprzu
- kulka sera mozzarella, lub kawałek sera pleśniowego (dla wyrazistrzego smaku)
- oliwa z oliwek
Szparagi obieramy i myjemy. Wkładamy je pionowo do wysokiego garnka i gotujemy około 10 minut w gorącej wodzie z odrobiną soli i cukru do smaku. Następnie ukłdamy je w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i posypujemy vegetą i pieprzem. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po około 10 minutach kładziemy na nich kawałki wybranego sera i zapiekamy pod grilem przez około 7-10 minut.
Możemy je jeść jako przystawkę lub jako dodatek do mięsa.
SMACZNEGO! :)
Prawda ze pyszne? ja sie skusilam tydzien temu na szparagi :D bo wszyscy tak pisza jakie to dobre a nigdy nei jadlam :D poprawka - juz jadlam :D
OdpowiedzUsuń