sobota, 14 stycznia 2012

Pyszne gołąbki debiutantki

Wiadomo, że to jak gotujemy i czy gotujemy w ogóle niejednokrotnie wynosimy z domu rodzinnego i to właśnie tak poznajemy smaki, zapamiętujemy kuchenne rytuały. Zupełnie nieświadomie zabieramy je w posagu podczas startu w dorosłe życie. Tak jest i w moim przypadku - a największym komplementem jest chyba powiedzenie, że u mnie smakuje, jak u (mojej) Mamy. Zatem dzisiaj jeden z niezapomnianych smaków mojego dzieciństwa, który po prostu uwielbiam, choć - przyznaję - nie zawsze tak bywało. Zatem moje pierwsze podejście do samodzielnych gołąbków w sosie pomidorowym.


Do wykonania około 10 całkiem zgrabnych i nie za dużych sztuk potrzebujemy:
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 50dag mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżki niegotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • przyprawa maggi
  • vegeta
  • pieprz
  • sok pomidorowy


Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy ryż, jajko i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie. Liście oddzielamy od kapusty, wykrawamy z nich twarde ogonki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, tak by odrobinę zmiękły i łatwiej się poddawały zawijaniu.
Kiedy liście przestygną nakładamy na każdy około 2 łyżek farszu, zawijamy dokładnie i spinamy wykałaczkami.


Zawinięte gołąbki układamy w garnku (jeśli małym to warstwami). Posypujemy vegetą do smaku i zalewamy wrzątkiem, aby pokryć wszystko. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 20 minutach dolewamy połowę kartonu soku pomidorowego i gotujemy do zmięknięcia liści.


Sos możemy zagęścić dodając do niego odrobinę jogurtu i mąki. Podajemy z opieczonym chlebem lub ziemniakami, lub wcinamy bez dodatków na rozgrzanie po zimowym dniu.

SMACZNEGO! :)

5 komentarzy:

  1. Jusko, uwielbiam gołąbki:). Ostatnio najbardziej pieczone:) A wiesz, że jeszcze nigdy nie robiłam z włoską kapustą? Następnym razem:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to coś ciekawego, bo ja znam tylko te w wersji "na włosko" :) - chętnie spróbuje Twojego przepisu, także proszę o jakieś wskazówki :)

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam gołąbków z kapustą włoską, ale słyszałam o nich wiele dobrego, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. narobilas mi smaku na golabki, pyszniaste sa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. gołąbki wyglądają na profesjonalne, super.

    OdpowiedzUsuń