Do wykonania około 10 całkiem zgrabnych i nie za dużych sztuk potrzebujemy:
- 1 główka kapusty włoskiej
 - 50dag mięsa mielonego z szynki
 - 2 łyżki niegotowanego ryżu
 - 1 jajko
 - przyprawa maggi
 - vegeta
 - pieprz
 - sok pomidorowy
 
Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy ryż, jajko i przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie. Liście oddzielamy od kapusty, wykrawamy z nich twarde ogonki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, tak by odrobinę zmiękły i łatwiej się poddawały zawijaniu.
Kiedy liście przestygną nakładamy na każdy około 2 łyżek farszu, zawijamy dokładnie i spinamy wykałaczkami.
Zawinięte gołąbki układamy w garnku (jeśli małym to warstwami). Posypujemy vegetą do smaku i zalewamy wrzątkiem, aby pokryć wszystko. Gotujemy na średnim ogniu. Po około 20 minutach dolewamy połowę kartonu soku pomidorowego i gotujemy do zmięknięcia liści.
Sos możemy zagęścić dodając do niego odrobinę jogurtu i mąki. Podajemy z opieczonym chlebem lub ziemniakami, lub wcinamy bez dodatków na rozgrzanie po zimowym dniu.
SMACZNEGO! :)






Jusko, uwielbiam gołąbki:). Ostatnio najbardziej pieczone:) A wiesz, że jeszcze nigdy nie robiłam z włoską kapustą? Następnym razem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!
A to coś ciekawego, bo ja znam tylko te w wersji "na włosko" :) - chętnie spróbuje Twojego przepisu, także proszę o jakieś wskazówki :)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam gołąbków z kapustą włoską, ale słyszałam o nich wiele dobrego, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńnarobilas mi smaku na golabki, pyszniaste sa:)
OdpowiedzUsuńgołąbki wyglądają na profesjonalne, super.
OdpowiedzUsuń