Każdy z nas lubi słodycze, te zrobione w domu dają nam pewność, że użyte produkty są naturalne i zdrowsze od tych, które oferują sklepy :)
- 300 ml śmietany 30%
- 70g masła (może być ok 60g) – najlepiej użyć czystego masła, bez dodatku oleju!
- ¾ szklanki cukru (może być trzcinowy)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- laska wanilii
Gotując masę krówkową należy pamiętać o dwóch ważnych rzeczach. Po pierwsze unikajcie garnków aluminiowych, najlepiej nadają się do tego takie, które mają wielowarstwowe lub grube dno.
Po drugie wszystkie składniki używane w przygotowaniu tej słodkości mają tendencję do przypalania się i przywierania do garnka. Nastawcie się zatem na czuwanie nad masą i ciągłe jej mieszanie.
Najpierw do garnka wlewamy śmietankę i wrzucamy masło. Kiedy masło rozpuści się dodajemy oba rodzaje cukru. Rozcinamy także laskę waniliową i nożem wyjmujemy z niej ziarenka wanilii. Wrzucamy je do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając.
Masa będzie powoli gęstniała, mniej niecierpliwym czas ten kojarzony będzie z wiecznością, ale kiedy masa zacznie się w końcu gotować (bulgotać) podgrzewamy ją dalej przez około 15-20 minut. Taki czas potrzebują nasze krówki by przybrać gęściejszą konsystencję.
W międzyczasie warto przygotować sobie płaską blaszkę lub naczynie żaroodporne. Wykładamy dno arkuszem papieru pergaminowego i wlewamy masę. Po ostygnięciu całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Dla przyspieszenia efektu można masę po ostudzeniu wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Gotowe krówki kroimy w prostokąciki lub kwadraty. Możemy ozdobić je połówkami obranych migdałów, posypać je kakaem lub wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!
Zdjęcia zrobiłam podczas pierwszego podejścia do domowych krówek, użyłam masła z olejem, jak widać masa miała problem ze ścięciem się, ale krówki smakowały wyśmienicie chociaż jedzone były łyżeczką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz