sobota, 30 lipca 2011

Domowe krówki

Domowe krówki
Każdy z nas lubi słodycze, te zrobione w domu dają nam pewność, że użyte produkty są naturalne i zdrowsze od tych, które oferują sklepy :)





  • 300 ml śmietany 30%
  • 70g masła (może być ok 60g) – najlepiej użyć czystego masła, bez dodatku oleju!
  • ¾ szklanki cukru (może być trzcinowy)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • laska wanilii

Gotując masę krówkową należy pamiętać o dwóch ważnych rzeczach. Po pierwsze unikajcie garnków aluminiowych, najlepiej nadają się do tego takie, które mają wielowarstwowe lub grube dno.

Po drugie wszystkie składniki używane w przygotowaniu tej słodkości mają tendencję do przypalania się i przywierania do garnka. Nastawcie się zatem na czuwanie nad masą i ciągłe jej mieszanie.

Najpierw do garnka wlewamy śmietankę i wrzucamy masło. Kiedy masło rozpuści się dodajemy oba rodzaje cukru. Rozcinamy także laskę waniliową i nożem wyjmujemy z niej ziarenka wanilii. Wrzucamy je do garnka i gotujemy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając.

Masa będzie powoli gęstniała, mniej niecierpliwym czas ten kojarzony będzie z wiecznością, ale kiedy masa zacznie się w końcu gotować (bulgotać) podgrzewamy ją dalej przez około 15-20 minut. Taki czas potrzebują nasze krówki by przybrać gęściejszą konsystencję.

W międzyczasie warto przygotować sobie płaską blaszkę lub naczynie żaroodporne. Wykładamy dno arkuszem papieru pergaminowego i wlewamy masę. Po ostygnięciu całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Dla przyspieszenia efektu można masę po ostudzeniu wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

Gotowe krówki kroimy w prostokąciki lub kwadraty. Możemy ozdobić je połówkami obranych migdałów, posypać je kakaem lub wiórkami kokosowymi.


SMACZNEGO!

Zdjęcia zrobiłam podczas pierwszego podejścia do domowych krówek, użyłam masła z olejem, jak widać masa miała problem ze ścięciem się, ale krówki smakowały wyśmienicie chociaż jedzone były łyżeczką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz