Aby przygotować porcję dla dwóch osób potrzebujemy:
- 1 nektarynka (można zastąpić dowolnym owocem)
- 200ml schłodzonej śmietanki 30%
- 4 łyżeczki grubego cukru trzcinowego
- ½ laski wanilii
- 4 herbatniki owsiane
- szczypta soli
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, ziarenka z laski wanilii oraz szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywności.
Ciasteczka wkładamy do foliowej torebki (najlepiej takiej do mrożenia, gdyż jest bardziej wytrzymała), wybieramy ulubione narzędzie, na przykład wałek, lub kula do ucierania i dając upust emocjom „bijemy” herbatniki tworząc z nich kruszonkę.
Nektarynkę myjemy i do każdej porcji przeznaczamy po pół owocu. Kroimy ją w drobna kostkę razem ze skórą.
Deser nakładamy warstwami w następującej kolejności:
- herbatniki
- 2 łyżki śmietany
- pokrojoną nektarynkę
- 2 łyżki śmietany
- kawałki owoców do ozdoby
Idealne na deser po kolacji dla dwojga :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz