- 1 litr wywaru (może być mięsny lub warzywny, jak kto woli) gotowego lub zrobionego z kostek rosołowych
 - 1 duża cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 średnie marchewki
 - 2 małe cukinie (lub połowa dużej)
 - 3 pomidory bez skórki
 - tymianek
 - oregano
 - listki świeżej bazylii
 - 1 łyżka masła
 
Gotujemy bulion. W tym samym czasie cebulę kroimy na dość drobną kostkę (mogą być większe kawałki, jeśli planujemy zupę zmiksować) i wrzucamy ja na patelnię, na której rozpuściliśmy łyżkę masła. Wyciskamy również ząbki czosnku. Wszystko razem szklimy na delikatnym ogniu.
Kroimy marchewkę i nieobrane cukinie na drobne kawałki i razem z cebulą wrzucamy do gotującego się wywaru.  
Gotujemy do momentu uzyskania miękkości marchewki i cukinii. W międzyczasie dodajemy do zupy tymianek i oregano w ilościach adekwatnych do upodobań. Ja osobiście wsypuję po łyżeczce każdego.
Pod koniec wrzucamy do całości pokrojone w dość grubą kostkę pomidory, możemy oczywiście zastąpić je pomidorami z puszki.
Gotujemy przez około 10 minut na niewielkim ogniu.  
Kiedy zupę zdejmujemy z gazu dorzucamy do niej łyżeczkę drobno posiekanych listków świeżej bazylii.
Nakrywamy pokrywką i pozwalamy, by zupa wciągnęła aromat ziół.
Grzanki:
- 2 bułki kajzerki
 - 4 łyżki miękkiego masła
 - 2 ząbki czosnku
 - opcjonalnie odrobina soli
 
Do masła wgniatamy ząbki czosnku i ewentualnie solimy. Mieszamy. Odstawiamy miksturę na kilka minut by masło przeszło aromatem czosnku. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 140 stopni i ustawiamy opcję grillowania Następnie smarujemy połówki bułeczek i wstawiamy się na około 5-6 minut do piekarnika pod grill.  
W zależności od mocy piecyka grzanki mogą piec się dłużej lub krócej. Proponuję nad nimi czuwać :)
OPCJA!
Zupę można podawać z wersji kremu. Po ugotowaniu całość miksujemy dodając około 4 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany. Ja wybieram pierwszą opcję.
Podstawę do zupy podsunęła mi Ju :) http://malinowa-kuchnia.blogspot.com/ za co ogromnie dziękuję :)  
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz