Świetnym dodatkiem do placuszków z kurczaka oraz innych dań będą ślimaczki ziemniaczane. Jest to przepis niezwykle prosty, którym niegdyś zaskoczyła mnie przyszła teściowa :)
Do przygotowania porcji na 3 osoby potrzebujemy:
- ok 6 średniej wielkości ziemniaków
 - 1-2 kwadratowe wafle (duże)
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżki jogurtu typu greckiego
 - tymianek
 - oregano
 - sól
 - pieprz
 
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w słonej wodzie. Po ugotowaniu przerzucamy je do miski, dodajemy masło i jogurt oraz przyprawy. Gnieciemy je na puree.
 
Gorące ziemniaki układamy na waflach i zostawiamy je na ok minutę, żeby mogły wciągnąć wilgoć i ciepło.
Po tym czasie powoli zwijamy wafle jak roladę.
 
Następnie kroimy nożem na średniej grubości kawałki.  
 
Z jednego wafla wychodzi około 13-15 ślimaczków.
Na patelni podgrzewamy oliwę i kładziemy na niej nasze ślimaczki. Pilnujemy, by się nie przypaliły.
Po kilkunastu sekundach mamy gotową pyszną przekąskę lub dodatek do mięs.
 
SMACZNEGO! :)
 



Kocham, uwielbiam, przepadam za ziemniakami! Pod taką postacią pierwszy raz widzę... :O Muszę tego spróbować! ;)))
OdpowiedzUsuń