niedziela, 31 lipca 2011

Placuszki z kurczaka

Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielny obiad, którym zaskoczycie rodzinę, polecam placuszki z kurczaka. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych. Co najważniejsze można go modyfikować według uznania, dodając warzywa własnego pomysłu.


Aby przygotować porcję na 4 osoby potrzebujemy:

  • ½ dużego fileta z kurczaka
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej lub pomarańczowej
  • ½ dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 łyżki masła

Fileta myjemy i kroimy na drobne kostki. To samo robimy z paprykami i cebulą.
Wszystko wrzucamy do miseczki. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy według uznania i mieszamy.
Dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości, by składniki połączyły się.
Pamiętajcie, że placuszki nie będą miały tak idealnie połączonej konsystencji jak kotlety mielone, ale wyrabiamy i formujemy je podobnie.

Na patelni rozpuszczamy masło razem z olejem. Formujemy w dłoniach placuszki i smażymy.
Warzywa mają tendencję do przypalania się, zatem smażymy placuszki na wolnym ogniu od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę.

Kiedy placuszki nabiorą ciemno złocistej barwy możemy zdejmować je z patelni.

SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz