Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielny obiad, którym zaskoczycie rodzinę, polecam placuszki z kurczaka. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych. Co najważniejsze można go modyfikować według uznania, dodając warzywa własnego pomysłu.
Aby przygotować porcję na 4 osoby potrzebujemy:
- ½ dużego fileta z kurczaka
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej lub pomarańczowej
- ½ dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 łyżki masła
Fileta myjemy i kroimy na drobne kostki. To samo robimy z paprykami i cebulą.
Wszystko wrzucamy do miseczki. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy według uznania i mieszamy.
Dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości, by składniki połączyły się.
Pamiętajcie, że placuszki nie będą miały tak idealnie połączonej konsystencji jak kotlety mielone, ale wyrabiamy i formujemy je podobnie.
Na patelni rozpuszczamy masło razem z olejem. Formujemy w dłoniach placuszki i smażymy.
Warzywa mają tendencję do przypalania się, zatem smażymy placuszki na wolnym ogniu od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę.
Kiedy placuszki nabiorą ciemno złocistej barwy możemy zdejmować je z patelni.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz