Potrzebujemy:
- 3-4 duże cukinie (najlepiej żółte, ale mogą być również zielone) – łączna waga ok 3-4 kg
- 100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej
- 80 dag cukru (może być nawet 1 kg – jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy)
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 galaretki truskawkowe
- 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
- 1 aromat pomarańczowy lub waniliowy
Cukinie obieramy i wydrążamy ziarenka. Połowę cukinii kroimy na średniej wielkości kostkę, a drugą połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do dużego garnka i gotujemy, aż cukinia zmięknie, a masa zgęstnieje. Cukinia będzie puszczała soki, więc nie spodziewajcie się, że masa będzie idealnie sucha i gładka. Pamiętajcie, żeby od czasu do czasu całość zamieszać, bo ma tendencje do przypalania się.
Po ok 30 minutach do uprażonej cukinii dodajemy kolejno:
- cukier
- skórkę pomarańczową
- galaretki
- kwasek cytrynowy
- aromat
Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 30 minut.
Po tym czasie nakładamy do osuszonych słoiczków i dokładnie zakręcamy.
Na drugi dzień wstawiłam słoiczki na kilka godzin do lodówki – aby galaretki szybciej się ścięły, ale jeśli będziecie trzymać konfiturę w chłodnej piwnicy możecie pominąć ten etap.
Z podanych wielkości wyszło mi ponad 2 litry konfitury. Obdarowałam nią połowę rodziny i ciągle proszą o więcej.
Może być świetnym dodatkiem do naleśników, chrupiących bułeczek lub do ciast i tortów.
To niesamowite, że z tak prostego warzywa, może powstać tak pyszny deser.
Przepis podstawowy znalazłam na: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz