sobota, 30 lipca 2011

Pomarańczowo-truskawkowa konfitura z cukinii

Niewiele osób wie, że cukinię można wykorzystywać nie tylko jako warzywo, ale również jako element słodkości i deserów. Poniżej przepis na konfiturę, która oczarowała wszystkich moich bliskich.




Potrzebujemy:

  • 3-4 duże cukinie (najlepiej żółte, ale mogą być również zielone) – łączna waga ok 3-4 kg
  • 100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej
  • 80 dag cukru (może być nawet 1 kg – jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
  • 1 aromat pomarańczowy lub waniliowy

Cukinie obieramy i wydrążamy ziarenka. Połowę cukinii kroimy na średniej wielkości kostkę, a drugą połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do dużego garnka i gotujemy, aż cukinia zmięknie, a masa zgęstnieje. Cukinia będzie puszczała soki, więc nie spodziewajcie się, że masa będzie idealnie sucha i gładka. Pamiętajcie, żeby od czasu do czasu całość zamieszać, bo ma tendencje do przypalania się.
Po ok 30 minutach do uprażonej cukinii dodajemy kolejno:
  • cukier
  • skórkę pomarańczową
  • galaretki
  • kwasek cytrynowy
  • aromat
Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 30 minut.
Po tym czasie nakładamy do osuszonych słoiczków i dokładnie zakręcamy.
Na drugi dzień wstawiłam słoiczki na kilka godzin do lodówki – aby galaretki szybciej się ścięły, ale jeśli będziecie trzymać konfiturę w chłodnej piwnicy możecie pominąć ten etap.

Z podanych wielkości wyszło mi ponad 2 litry konfitury. Obdarowałam nią połowę rodziny i ciągle proszą o więcej.
Może być świetnym dodatkiem do naleśników, chrupiących bułeczek lub do ciast i tortów.
To niesamowite, że z tak prostego warzywa, może powstać tak pyszny deser.


Przepis podstawowy znalazłam na: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/0,0.html

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz