wtorek, 4 października 2011

Cynamonowa pokusa z ananasem

W książce "120 wypieków" znalazłam przepis na wegański biszkopt z ananasem. Jako, że weganką nie jestem, a nawet nie bywam - postanowiłam recepturę delikatnie zmodyfikować i spróbować połączenia cynamonu, cytryny i ananasa... Rezultat? Zdecydowanie ciasto godne polecenia :)


Do wykonania ciasta wykorzystałam:

CIASTO:
  • 50 ml oleju 
  • filiżanka grubego brązowego cukru
  • 150 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 150g mąki typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

SOS ANANASOWY:
  • 1 puszka ananasów pokrojonych w kostkę plus syrop, w którym były zanurzone
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3/4 filiżanki brązowego cukru
  • 50g pokrojonej w kostkę margaryny
  • 125 ml wody mineralnej niegazowanej
  • starta skórka z 1 cytryny

Ananasy odsączamy. Pozostały syrop wlewamy do rondelka i stawiamy na  wolnym ogniu. Dodajemy makę kukurydzianą i mieszamy do połączenia się składników. Następnie wsypujemy cukier, margarynę i wodę. Gotujemy do momentu, aż cukier nie rozpuści się, a masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową, gotujemy jeszcze dwie minuty i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto przygotowujemy nico inaczej niż tradycyjny biszkopt. W rondelku łączymy wodę i olej, podgrzewając je na wolnym ogniu. Następnie dodajemy brązowy cukier i mieszamy, aż cukier rozpuści się. Tej mieszaniny nie gotujemy, żeby cukier się nie karmelizował.
Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy przestudzoną wodę z olejem i cukrem. Miksujemy do polączenia się składników.

Na dno wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki wykładamy pokrojonego ananasa. Zalewamy około 6 łyżkami syropu, który przygotowaliśmy wcześniej. Pokrywamy wszystko cynamonową masą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. Sprawdzamy suchość patyczkiem.

Ciasto wyjmujemy z formy po przestygnięciu. Podajemy z sosem ananasowym.


SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz