Do wykonania ciasta wykorzystałam:
CIASTO:
- 50 ml oleju
- filiżanka grubego brązowego cukru
- 150 ml wody mineralnej niegazowanej
- 150g mąki typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
SOS ANANASOWY:
- 1 puszka ananasów pokrojonych w kostkę plus syrop, w którym były zanurzone
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 3/4 filiżanki brązowego cukru
- 50g pokrojonej w kostkę margaryny
- 125 ml wody mineralnej niegazowanej
- starta skórka z 1 cytryny
Ananasy odsączamy. Pozostały syrop wlewamy do rondelka i stawiamy na wolnym ogniu. Dodajemy makę kukurydzianą i mieszamy do połączenia się składników. Następnie wsypujemy cukier, margarynę i wodę. Gotujemy do momentu, aż cukier nie rozpuści się, a masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową, gotujemy jeszcze dwie minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto przygotowujemy nico inaczej niż tradycyjny biszkopt. W rondelku łączymy wodę i olej, podgrzewając je na wolnym ogniu. Następnie dodajemy brązowy cukier i mieszamy, aż cukier rozpuści się. Tej mieszaniny nie gotujemy, żeby cukier się nie karmelizował.
Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy przestudzoną wodę z olejem i cukrem. Miksujemy do polączenia się składników.
Na dno wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki wykładamy pokrojonego ananasa. Zalewamy około 6 łyżkami syropu, który przygotowaliśmy wcześniej. Pokrywamy wszystko cynamonową masą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. Sprawdzamy suchość patyczkiem.
Ciasto wyjmujemy z formy po przestygnięciu. Podajemy z sosem ananasowym.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz