Potrzebujemy:
- jedna średnia główka kapusty pekińskiej
- dwa zielone ogórki
- 1 średnia pierś z kurczaka
- pół szklanki prażonej cebulki
- 3 łyżki przyprawy gyros
- 3 łyżki oliwy
Pierś kroimy w kostkę lub niewielkie paseczki, wrzucamy do miski i wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie posypujemy wszystko przyprawą gyros. Mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, tak aby mięso przeszło aromatem przypraw. Następnie smażymy je na patelni do uzyskania złocistej barwy.
Kapustę pekińską szatkujemy, a ogórki myjemy i kroimy w półkola, niezbyt cienko. Kapustę i ogórki wrzucamy do dużej miski, dodajemy jeszcze ciepłego, usmażonego fileta i mieszamy wszystko dokładnie.
Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu.
Potrzebujemy do niego:
- 3 łyżki jogurtu typu greckiego
- 3 łyżki lekkiego majonezu
- 2 ząbki czosnku
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy wyciśnięty czosnek i mieszamy dokładnie.
Polewamy nim wierzch sałatki. Całość posypujemy obficie prażoną cebulką.
Prosto i przepysznie!
SMACZNEGO! :)
uwielbiam sałatki, twoja zapowiada się pyszna ;)
OdpowiedzUsuńO fajny pomysł na szybkie i sycące danie...
OdpowiedzUsuńuwielbiam te salatka, zawsze jak jestemw PL jem saltaki w Solo. Fajnie ze trafilam na ten blog, czekam na wiecej przepisow ''solowych'' salatek ;)
OdpowiedzUsuńDzieki wielkie za przepis, proste i naprawde dobre. szczerze mowiac, lepsza niz w Solo
OdpowiedzUsuń