Porcja na 2 osoby:
- 2 średnie cukinie (ja użyłam zielonych, ale następnym razem spróbuję też z żółtymi :) )
- mąka
- czosnek
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maggie
- oliwa z oliwek do smażenia
Cukinię myjemy dokładnie i nie obieramy. Przekrawamy ją i wydrążamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka i mąkę, w takiej ilości, aby powstało nam ciasto podobne konsystencją do ciasta na placuszki ziemniaczane. Dodajemy przyprawy wedle uznania. Świeży czosnek możemy zastąpić czosnkiem w proszku. Mieszamy wszystko dokładnie.
Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżek oliwy z oliwek i nakładamy ciasto (ok 2 łyżek stołowych na placek). Smażymy po obu stronach do uzyskania złotego koloru. Podajemy na ciepło, na przykład z sałatką z pomidorów i bazylii.
Ten podstawowy przepis zainspirował mnie do kilku eksperymentów smakowych z placuszkami cukiniowymi. Efekty już niedługo :)
SMACZNEGO! :)
też lubię eksperymentować z plackami cukiniowymi, moje ostatnie odkrycie to tarty ser... pychota!
OdpowiedzUsuńO tak! Placuszki z cukinii są pyszne! :)
OdpowiedzUsuń