czwartek, 22 grudnia 2011

Piernikowe choinki

W tym roku - podobnie jak w poprzednim - postanowiliśmy obdarować bliskich słodkościami, które sami wykonamy. Jednak tym razem postanowiłam iść o krok dalej i wypróbować składniki, które dotąd nie miały miejsca w mojej kuchni: masę cukrową, samodzielnie robiony lukier i barwniki spożywcze.
Na początek piernikowe choinki...


Przepis na pierniczki znalazłam w starej książce o pożółkłych kartkach, którą Tomasz wyszperał dla mnie na strychu w opuszczonym domu swojej babci. Zatem pierniki są podwójnie sentymentalne.
Do ich wykonania potrzebujemy:
  • 50 dag mąki pszennej typ 450
  • 15 dag płynnego miodu naturalnego
  • 15 dag drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • torebka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej


Miód podgrzewamy w rondelku z dodatkiem przyprawy do piernika. Róbmy to na wolnym ogniu, żeby miód nie przypalił się, a przyprawa nie zgorzkniała.
Mąkę przesiewamy razem z sodą na stolnicę. Dodajemy cukier i jajka. Siekamy przez chwilę nożem, aby składniki połączyły się "tyle-o-ile". Następnie powoli dodajemy masę miodową i mieszamy wszystko nożem.
Kiedy ciasto będzie w miarę suche, wyrabiamy je do uzyskania gładkiej masy, od czasu do czasu podsypując mąką.


Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i wykrawamy kształty gwiazdek w różnych rozmiarach. Ja osobiście polecam gotowe zestawy takich form, które złożone są wielkościami proporcjonalnymi. Zdecydowanie ułatwi nam to pracę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy około 15 minut.


Gotowe i przestudzone choinki zlepiamy lukrem zabarwionym na zielono. Do wykonania lukru wykorzystałam:
  • szklankę cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • szczypta zielonego barwnika (zieleń zgaszona)

Wszystko mieszamy do uzyskania w miarę gęstej masy. W trakcie pracy możemy dodawać w większych ilościach wybranych składników, aby uzyskać pożądaną  konsystencję.
Gwiazdki sklejamy zaczynając od największej. Gotową choinkę posypujemy płatkami waflowymi, imitującymi śnieg.

SMACZNEGO! :)

Choinki biorą udział w akcji:

1 komentarz: