środa, 28 grudnia 2011

Sałatka z orzo

Przed nami szaleństwa sylwestrowej nocy. Nie wiem jak Wy, ale my najczęściej lądujemy u znajomych, lub znajomi u nas. Na takie spotkanie obowiązkowo przygotowujemy sałatki i lekkie przekąski. Moja pierwszą propozycją jest szybka sałatka z makaronem orzo, który coraz częściej gości w naszych domach.


Do wykonania sałatki na około 8 osób potrzebujemy:
  • 2/3 opakowania makaronu orzo
  • 2 świeże ogórki
  • 1 średnia biała lub czerwona cebula
  • 10 plastrów ładnej szynki konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • sól
  • pieprz


Makaron gotujemy al dente w solonej wodzie. Odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę. Do sałatki przedstawionej na zdjęciach użyłam cebuli białej, która jest nieco ostrzejsza, jeśli wolicie łagodniejsze smaki, wybierzcie czerwoną odmianę tego warzywa.
Ogórki obieramy i dzielimy na pół. Połówki dzielimy jeszcze raz na pół i kroimy je w średniej grubości plasterki. W drobną kostkę kroimy także szynkę konserwową. Wszystkie warzywa dorzucamy do makaronu orzo, solimy, dodajemy pieprzu do smaku i mieszamy.


W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Możecie pokusić się o dodanie do sosu nieco czosnku, ja z tego rezygnuję, bo użyta już cebula dodaje sałatce wyraźnego smaku. Sałatkę mieszamy z sosem i pozostwiamy na około godzinę, żeby wszystko się "przegryzło".

SMACZNEGO! :)

2 komentarze:

  1. sałatki makaronowe są najlepsze, przepadam za nimi :)

    OdpowiedzUsuń