Do wykonania sałatki na około 8 osób potrzebujemy:
- 2/3 opakowania makaronu orzo
- 2 świeże ogórki
- 1 średnia biała lub czerwona cebula
- 10 plastrów ładnej szynki konserwowej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
- sól
- pieprz
Makaron gotujemy al dente w solonej wodzie. Odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę. Do sałatki przedstawionej na zdjęciach użyłam cebuli białej, która jest nieco ostrzejsza, jeśli wolicie łagodniejsze smaki, wybierzcie czerwoną odmianę tego warzywa.
Ogórki obieramy i dzielimy na pół. Połówki dzielimy jeszcze raz na pół i kroimy je w średniej grubości plasterki. W drobną kostkę kroimy także szynkę konserwową. Wszystkie warzywa dorzucamy do makaronu orzo, solimy, dodajemy pieprzu do smaku i mieszamy.
W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Możecie pokusić się o dodanie do sosu nieco czosnku, ja z tego rezygnuję, bo użyta już cebula dodaje sałatce wyraźnego smaku. Sałatkę mieszamy z sosem i pozostwiamy na około godzinę, żeby wszystko się "przegryzło".
SMACZNEGO! :)
Lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńsałatki makaronowe są najlepsze, przepadam za nimi :)
OdpowiedzUsuń