sobota, 14 kwietnia 2012

Marchewkowo kalafiorowy krem

Dzisiaj nastąpiło wiosenne wietrzenie lodówki a w związku z tym niezaplanowany, spontaniczny obiad z niczego. Na kuchennym blacie leżał oklapnięty kalafior i paczka mrożonej marchewki. A ponieważ wysprzątałam wcześniej całe mieszkanie, nie miałam najmniejszej ochoty na wielogarnkowy obiad. Wiedziona instynktem... lenistwem, jak kto woli :) - wrzuciłam wszystko do garnka i tak powstała pyszna wiosenna zupa.

Zużyłam:
  • około litra przefiltrowanej wody
  • jeden mały kalafior
  • 1/2 opakowanie mrożonej marchewki, pokrojonej w kostkę
  • 1 cielęca kostka rosołowa
  • 1 wołowa kostka rosołowa
  • garść koperku
  • pieprz
  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny


Do garnka z wodą wrzucamy pokrojonego w kawałki kalafiora oraz marchewkę. Zalewamy wodą i wrzucamy kostki rosołowe. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec wrzucamy posiekany koperek i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy pieprzem do smaku. Nalewamy w talerze i skrapiamy jogurtem lub śmietaną. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


SMACZNEGO! :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz