Na porządną wyżerkę potrzebujemy:
- dwa opakowania mieszanki sałat (najlepiej z przewagą tych czerwonych oraz roszpunki)
 - kiść czerwonych winogron
 - 2/3 szklanki suszonej żurawiny
 - 2 bardzo dojrzałe gruszki
 - 1/2 szklanka solonych pistacji
 - kawałek (ilość według uznania) kremowej gorgonzoli
 
Sos vinegrette:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
 - 1 łyżka octu jabłkowego
 - 1 łyżeczka musztardy
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku
 - 1 łyżeczka suszonej bazylii
 - 1 łyżeczka suszonego oregano
 - (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku
 
Sałaty wsypujemy do dużego szklanego naczynia, winogrona przekrawamy na pół i dodajemy do zieleniny, wsypujemy żurawinę i pokrojone w cienkie plasterki (ćwiartki) gruszki. Rozkruszamy gorgonzolę i wszystko mieszamy. Wierzch posypujemy obranymi pistacjami.
Przygotowujemy sos vinegrette. Do oliwy dodajemy ocet i musztardę. Wsypujemy zioła i opcjonalnie czosnek (ja zdecydowanie wolę tę opcję). Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Osobiście nie dodaję dressingu do sałatki, bo uważam, że każdy może dobrać jego ilość do własnego smaku.
SMACZNEGO! :)




Jadłam kiedyś podobną sałatkę, pyszna! Twoja wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszoną żurawinę i gorgonzole! Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńOj ta sałatka to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń***
http://odkuchnii.blox.pl
wiosenna i smakowita! taak ;]
OdpowiedzUsuńRadości co nie miara, a jajek całą kopę.
a dieta? pomyślimy potem!
mówiąc krótko - Wesołego Alleluja! ;*
Pistacje, gruszka, gorgonzola...o tak :-)
OdpowiedzUsuń