Na porządną wyżerkę potrzebujemy:
- dwa opakowania mieszanki sałat (najlepiej z przewagą tych czerwonych oraz roszpunki)
- kiść czerwonych winogron
- 2/3 szklanki suszonej żurawiny
- 2 bardzo dojrzałe gruszki
- 1/2 szklanka solonych pistacji
- kawałek (ilość według uznania) kremowej gorgonzoli
Sos vinegrette:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku
Sałaty wsypujemy do dużego szklanego naczynia, winogrona przekrawamy na pół i dodajemy do zieleniny, wsypujemy żurawinę i pokrojone w cienkie plasterki (ćwiartki) gruszki. Rozkruszamy gorgonzolę i wszystko mieszamy. Wierzch posypujemy obranymi pistacjami.
Przygotowujemy sos vinegrette. Do oliwy dodajemy ocet i musztardę. Wsypujemy zioła i opcjonalnie czosnek (ja zdecydowanie wolę tę opcję). Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Osobiście nie dodaję dressingu do sałatki, bo uważam, że każdy może dobrać jego ilość do własnego smaku.
SMACZNEGO! :)
Jadłam kiedyś podobną sałatkę, pyszna! Twoja wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszoną żurawinę i gorgonzole! Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńOj ta sałatka to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń***
http://odkuchnii.blox.pl
wiosenna i smakowita! taak ;]
OdpowiedzUsuńRadości co nie miara, a jajek całą kopę.
a dieta? pomyślimy potem!
mówiąc krótko - Wesołego Alleluja! ;*
Pistacje, gruszka, gorgonzola...o tak :-)
OdpowiedzUsuń