czwartek, 5 kwietnia 2012

Zawijasy drobiowo - warzywne

Stałam wczoraj przed otwartą lodówką, wpatrując się tępo w pięknego, różowego fileta z kurczaka - i ze zgrozą pomyślałam, o kolejnym obiedzie z tradycyjnymi panierowanymi kotlecikami w roli głównej. A że w rzeczonej lodówce miałam także świeże warzywka, postanowiłam dać ponieść się chwili i oddać we władanie spontaniczności swoją kuchnię. Tak powstały drobiowe zawijasy, z pysznym i pożywnym wnętrzem :)


Do przygotowania około 10 zawijasków potrzebujemy:
  • sporego, podwójnego fileta z kurczaka lub indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 posiekanej białej cebuli
  • 5 plastrów żółtego sera
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • sól
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • granulowany czosnek
  • olej
  • wykałaczki :)


Fileta myjemy i porcjujemy. Zbijamy tłuczkiem, jakbyśmy przygotowywali zwykłe, tradycyjne kotlety panierowane. Posypujemy go pieprzem i solą do smaku i odstawiamy na kilka minut. Kroimy w paseczki warzywa. Ich grubość i długość należy dopasować do wielkości uzyskanych kawałków mięsa. Plasterki żółtego sera przekrawamy na pół.


Na każdy przyprawiony kawałek mięsa kładziemy: plasterek żółtego sera, paprykę i cukinię. Wszystko posypujemy cebulą oraz doprawiamy suszoną bazylią i oregano. Zawijamy wszystko i spinamy wykałaczkami. Wykałaczki możemy wcześniej namoczyć w wodzie, żeby nie spaliły się podczas pieczenia.
Zawijasy układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy solą ziołową i odrobiną granulowanego czosnku, skrapiamy olejem i przykrywamy pozostałymi warzywami pokrojonymi w grubą kostkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 40 minut, uważając by kurczak nie zarumienił się i tym samym za bardzo nie wysuszył.


SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz