Do przygotowania około 10 zawijasków potrzebujemy:
- sporego, podwójnego fileta z kurczaka lub indyka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 średniej cukinii
- 1/2 posiekanej białej cebuli
- 5 plastrów żółtego sera
- suszona bazylia
- suszone oregano
- sól
- sól ziołowa
- pieprz
- granulowany czosnek
- olej
- wykałaczki :)
Fileta myjemy i porcjujemy. Zbijamy tłuczkiem, jakbyśmy przygotowywali zwykłe, tradycyjne kotlety panierowane. Posypujemy go pieprzem i solą do smaku i odstawiamy na kilka minut. Kroimy w paseczki warzywa. Ich grubość i długość należy dopasować do wielkości uzyskanych kawałków mięsa. Plasterki żółtego sera przekrawamy na pół.
Na każdy przyprawiony kawałek mięsa kładziemy: plasterek żółtego sera, paprykę i cukinię. Wszystko posypujemy cebulą oraz doprawiamy suszoną bazylią i oregano. Zawijamy wszystko i spinamy wykałaczkami. Wykałaczki możemy wcześniej namoczyć w wodzie, żeby nie spaliły się podczas pieczenia.
Zawijasy układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy solą ziołową i odrobiną granulowanego czosnku, skrapiamy olejem i przykrywamy pozostałymi warzywami pokrojonymi w grubą kostkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 40 minut, uważając by kurczak nie zarumienił się i tym samym za bardzo nie wysuszył.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz