Do wykonania 12 babeczek wykorzystałam:
- 150 g miękkiego masła bez oleju
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 jajka
- kilka kropel ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- po 1 łyżce stołowej nutelli na babeczkę
- po 1 łyżeczce do herbaty chrupiącego masła orzechowego
Masło ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do białości. Dodajemy cukier i pastę (lub ekstrakt) waniliową i dalej ucieramy do połączenia się składników. Jajka dodajemy kolejno, dokładnie miksując każdorazowo, aż uzyskamy jednolitą masę. Na sam koniec dodajemy stopniowo mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
Do formy na babeczki wkładamy papilotki i wypełniamy około 3/4 objętości masą. Na wierzch każdej muffinki kładziemy po łyżce nutelli i łyżeczce masła orzechowego. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 130/140 stopni i dopiekamy przez około kwadrans. To "ochłodzenie" zapobiegnie przypaleniu się nutelli i masła orzechowego. Gotowość babeczek sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suchy, muffinki są gotowe.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz