poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Kurczak w parmezanie

Przepis znalazłam na stronie Nigelli, zmodyfikowałam go w niewielkim stopniu i przystosowałam do dwuosobowej porcji. Polecam :)

 
Potrzebujemy:
  • 1średni filet z kurczaka
  • 1 cytryna
  • ¼ filiżanki sosu sojowego jasnego lub ciemnego w zależności od upodobań
  • ¼ szklanki bułki tartej lub zmielonego suchego pieczywa
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • jajko
Do miseczki wyciskamy cytrynę i dodajemy sos sojowy. Miksturę dokładnie mieszamy i wkładamy do niej porcje fileta. Moczymy go przez 20 minut na każdą ze stron.
W tym czasie podgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

PANIERKA:
Do miseczki wsypujemy bułkę tartą i parmezan, dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Rozpuszczamy masło i wlewamy je do bułki i parmezanu. Mieszamy, tak by suche składniki dokładnie połączyły się z masłem.



Kiedy wyjmiemy kurczaka z marynaty, osuszamy filety ręcznikiem kuchennym. Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące, nadmiar strząsając. Maczamy fileta w jajku, następnie w panierce z parmezanem i kładziemy je w żaroodpornym naczyniu, które wcześniej wykładamy arkuszem papieru do pieczenia.
Posypujemy startym parmezanem, lub większą ilością panierki, jeśli nam została.

Pieczemy przez około 15 minut.
 


SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz