Przepis znalazłam na stronie Nigelli, zmodyfikowałam go w niewielkim stopniu i przystosowałam do dwuosobowej porcji. Polecam :)
Potrzebujemy:
- 1średni filet z kurczaka
 - 1 cytryna
 - ¼ filiżanki sosu sojowego jasnego lub ciemnego w zależności od upodobań
 - ¼ szklanki bułki tartej lub zmielonego suchego pieczywa
 - ½ szklanki tartego parmezanu
 - 2 łyżki mąki
 - 2 łyżki masła
 - sól
 - pieprz
 - jajko
 
Do miseczki wyciskamy cytrynę i dodajemy sos sojowy. Miksturę dokładnie mieszamy i wkładamy do niej porcje fileta. Moczymy go przez 20 minut na każdą ze stron.
W tym czasie podgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
PANIERKA:
Do miseczki wsypujemy bułkę tartą i parmezan, dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Rozpuszczamy masło i wlewamy je do bułki i parmezanu. Mieszamy, tak by suche składniki dokładnie połączyły się z masłem.
Kiedy wyjmiemy kurczaka z marynaty, osuszamy filety ręcznikiem kuchennym. Następnie  każdy kawałek obtaczamy w mące, nadmiar strząsając. Maczamy fileta w jajku, następnie w panierce z parmezanem i kładziemy je w żaroodpornym naczyniu, które wcześniej wykładamy arkuszem papieru do pieczenia.
Posypujemy startym parmezanem, lub większą ilością panierki, jeśli nam została.
Pieczemy przez około 15 minut.
SMACZNEGO! :)



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz