niedziela, 31 lipca 2011

Ślimaczki ziemniaczane

Świetnym dodatkiem do placuszków z kurczaka oraz innych dań będą ślimaczki ziemniaczane. Jest to przepis niezwykle prosty, którym niegdyś zaskoczyła mnie przyszła teściowa :)


Do przygotowania porcji na 3 osoby potrzebujemy:

  • ok 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1-2 kwadratowe wafle (duże)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w słonej wodzie. Po ugotowaniu przerzucamy je do miski, dodajemy masło i jogurt oraz przyprawy. Gnieciemy je na puree.

Gorące ziemniaki układamy na waflach i zostawiamy je na ok minutę, żeby mogły wciągnąć wilgoć i ciepło.
 
Po tym czasie powoli zwijamy wafle jak roladę.

Następnie kroimy nożem na średniej grubości kawałki.

Z jednego wafla wychodzi około 13-15 ślimaczków.


Na patelni podgrzewamy oliwę i kładziemy na niej nasze ślimaczki. Pilnujemy, by się nie przypaliły.


 
Po kilkunastu sekundach mamy gotową pyszną przekąskę lub dodatek do mięs.



SMACZNEGO! :)




1 komentarz:

  1. Kocham, uwielbiam, przepadam za ziemniakami! Pod taką postacią pierwszy raz widzę... :O Muszę tego spróbować! ;)))

    OdpowiedzUsuń