piątek, 6 kwietnia 2012

Sałatka bogacza :)

Zachwyciłam się różnorodnością smaków tej przekąski podczas ostatniego pobytu u najmłodszej bratowej Tomka. Nie jestem fanką serów przerośniętych pleśnią, ale muszę przyznać, że kremowy smak gorgonzoli w połączeniu z delikatnością owoców i aromatem sosem vinegrette, powalił mnie na nogi. Zatem dzisiaj: sałatka na bogato :)


Na porządną wyżerkę potrzebujemy:
  • dwa opakowania mieszanki sałat (najlepiej z przewagą tych czerwonych oraz roszpunki)
  • kiść czerwonych winogron
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 bardzo dojrzałe gruszki
  • 1/2 szklanka solonych pistacji
  • kawałek (ilość według uznania) kremowej gorgonzoli 

Sos vinegrette:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku



Sałaty wsypujemy do dużego szklanego naczynia, winogrona przekrawamy na pół i dodajemy do zieleniny, wsypujemy żurawinę i pokrojone w  cienkie plasterki (ćwiartki) gruszki. Rozkruszamy gorgonzolę i wszystko mieszamy. Wierzch posypujemy obranymi pistacjami.
Przygotowujemy sos vinegrette. Do oliwy dodajemy ocet i musztardę. Wsypujemy zioła i opcjonalnie czosnek (ja zdecydowanie wolę tę opcję). Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Osobiście nie dodaję dressingu do sałatki, bo uważam, że każdy może dobrać jego ilość do własnego smaku.


SMACZNEGO! :)

6 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś podobną sałatkę, pyszna! Twoja wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią bym skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam suszoną żurawinę i gorgonzole! Musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj ta sałatka to coś dla mnie!
    ***
    http://odkuchnii.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. wiosenna i smakowita! taak ;]

    Radości co nie miara, a jajek całą kopę.
    a dieta? pomyślimy potem!
    mówiąc krótko - Wesołego Alleluja! ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Pistacje, gruszka, gorgonzola...o tak :-)

    OdpowiedzUsuń