poniedziałek, 14 listopada 2011

Korzenny biszkopt z nutą kawy

Kiedy przychodzą takie dni jak dzisiaj, kiedy podnoszę rolety, a za oknem mleczna mgła, która przesłania cały świat, kiedy kot nie chce wyjść spod kołdry, a z nosa cieknie na potęgę - potrzebuję czegoś słodkiego, co pozwoli na poprawę humoru i rozniesienie pięknego korzenno-kawowego zapachu po mieszkaniu. Taki cel ma szybki biszkopt i smaku kawy i piernika...


Do wykonania biszkoptu na standardową okrągłą blaszkę wykorzystałam:

CIASTO:
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki stołowej proszku do pieczenia
  • 75g brązowego cukru
  • 170 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100g dobrego, roztopionego i schłodzonego masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50g posiekanych migdałów
  • cukier puder
KRUSZONKA:
  •  75g maki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75g brązowego cukru
  • 25g pokrojonego w kostkę, schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka stołowa wody


Zaczynamy od przesiania suchych składników ciasta (mąka, proszek do pieczenia) do dużej miski. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy. Ostudzone masło ubijamy z jajkami i mlekiem. Następnie kawę rozpuszczalną rozcieńczamy 2 łyżkami wrzącej wody i powoli, małym strumieniem dolewamy do mokrych składników ciągle je ubijając. Na koniec dodajemy posiekane migdały i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blachy.

Kolejnym etapem jest przygotowanie kruszonki. Do suchych składników dokładamy schłodzone masło i wodę i rozrabiamy masę palcami do uzyskania drobnych grudek. Posypujemy nią biszkopta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni.
Pieczemy około godziny. Jeżeli nasza kruszonka zbyt szybko się przypieka połóżmy na wierzchu ciasta arkusz folii aluminiowej.

Biszkopt ma przepiękny korzenny zapach i pasuje idealnie na zimowe dni. Nie oprze się mu żaden miłośnik kawy i piernika.

SMACZNEGO! :)

1 komentarz:

  1. co za smaki i aromaty, takie ciasto to musi smakowac super:)

    OdpowiedzUsuń