Do wykonania biszkoptu na standardową okrągłą blaszkę wykorzystałam:
CIASTO:
- 300g mąki pszennej
- 1,5 łyżki stołowej proszku do pieczenia
- 75g brązowego cukru
- 170 ml mleka
- 2 jajka
- 100g dobrego, roztopionego i schłodzonego masła
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50g posiekanych migdałów
- cukier puder
- 75g maki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75g brązowego cukru
- 25g pokrojonego w kostkę, schłodzonego masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka stołowa wody
Zaczynamy od przesiania suchych składników ciasta (mąka, proszek do pieczenia) do dużej miski. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy. Ostudzone masło ubijamy z jajkami i mlekiem. Następnie kawę rozpuszczalną rozcieńczamy 2 łyżkami wrzącej wody i powoli, małym strumieniem dolewamy do mokrych składników ciągle je ubijając. Na koniec dodajemy posiekane migdały i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blachy.
Kolejnym etapem jest przygotowanie kruszonki. Do suchych składników dokładamy schłodzone masło i wodę i rozrabiamy masę palcami do uzyskania drobnych grudek. Posypujemy nią biszkopta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni.
Pieczemy około godziny. Jeżeli nasza kruszonka zbyt szybko się przypieka połóżmy na wierzchu ciasta arkusz folii aluminiowej.
Biszkopt ma przepiękny korzenny zapach i pasuje idealnie na zimowe dni. Nie oprze się mu żaden miłośnik kawy i piernika.
SMACZNEGO! :)
co za smaki i aromaty, takie ciasto to musi smakowac super:)
OdpowiedzUsuń