Poniżej potrzebne nam składniki:
Ciasto:
- 200g mąki typ 500
- 100g zimnego masła bez oleju
- 3 łyżki zimnej przefiltrowanej wody
- 1 łyżeczka soli
- olej do natłuszczenia formy
Nadzienie:
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
- około 7-8 średniej wielkości pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
Zalewa:
- 2 jajka z wolnego chowu
- 100ml mleka
- 2 łyżki gęstej śmietany 22% lub więcej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy nożem do uzyskania w miarę drobnej masy. Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto dość szybko. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na przynajmniej pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu ciasto lekko zagniatamy i wałkujemy, tak by zmieściło się w formie o średnicy 24-25 cm, pamiętając o pozostawieniu "zakładki" na kołnierz spodu. Po wyłożeniu ciastem formy, nakrywamy je folią aluminiową i zasypujemy wszystko grochem. Tak przygotowany spód opiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Kiedy będziemy piec spód przygotowujemy nadzienie i zalewę. Tuńczyka odsączamy z sosu lub oliwy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wraz z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy ją na gorącej oliwie. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Wszystko smażymy przez około 2-3 minuty, ciągle mieszając - tak aby nie dopuścić do zarumienienia się składników.
Jajka ubijamy na wysokich obrotach wraz ze śmietaną. Stopniowo dolewamy mleka i mieszamy mikserem jeszcze przez chwilę. Dodajemy sól i pieprz oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy wszystko.
Po wyjęciu spodu z piekarnika, zdejmujemy z niego folię i fasolę. Nakładamy równomiernie tuńczyka oraz pieczarki z cebulą i czosnkiem. Zalewamy wszystko miksturą z jajek i mleka, uważając, żeby nie przelała się poza kołnierz ciasta. Układamy na wierzch kilka surowych, pokrojonych w talarki pieczarkami.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut.
Podajemy z ulubionym sosem, gęstą creme fraiche lub odrobiną jogurtu greckiego.
SMACZNEGO! :)
mniam, mniam, mniaam!
OdpowiedzUsuńhttp://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com