czwartek, 17 listopada 2011

Quiche z tuńczykiem i pieczarkami

Korzystając z okazji przymusowego zwolnienia, mogę poświęcić gotowaniu nieco więcej czasu niż w ciagu zwyczajnego, zabieganego tygodnia. Przeglądając wczoraj starą dość książeczkę "Pizze i tarty", natrafiłam na quiche, który mógłby spełnić oczekiwania smakowe i moje i Tomka. A że, jak już kiedyś pisałam, staram się przemycać w potrawach ryby i zieleninę (to ostatnie głównie z mojego powodu), wybrałam właśnie to danie. Nie należy do drogich, jest sycące i tak naprawdę jego przygotowanie nie zabrało mi aż tak dużo czasu...


Poniżej potrzebne nam składniki:


Ciasto:

  • 200g mąki typ 500
  • 100g zimnego masła bez oleju
  • 3 łyżki zimnej przefiltrowanej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do natłuszczenia formy
Nadzienie:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym
  • około 7-8 średniej wielkości pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
Zalewa:
  • 2 jajka z wolnego chowu
  • 100ml mleka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 22% lub więcej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy do smażenia


Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i siekamy nożem do uzyskania w miarę drobnej masy. Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto dość szybko. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na przynajmniej pół godziny do lodówki.

Po wyjęciu ciasto lekko zagniatamy i wałkujemy, tak by zmieściło się w formie o średnicy 24-25 cm, pamiętając o pozostawieniu "zakładki" na kołnierz spodu. Po wyłożeniu ciastem formy, nakrywamy je folią aluminiową i zasypujemy wszystko grochem. Tak przygotowany spód opiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.


Kiedy będziemy piec spód przygotowujemy nadzienie i zalewę. Tuńczyka odsączamy z sosu lub oliwy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wraz z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy ją na gorącej oliwie. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Wszystko smażymy przez około 2-3 minuty, ciągle mieszając - tak aby nie dopuścić do zarumienienia się składników.

Jajka ubijamy na wysokich obrotach wraz ze śmietaną. Stopniowo dolewamy mleka i mieszamy mikserem jeszcze przez chwilę. Dodajemy sól i pieprz oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy wszystko.


Po wyjęciu spodu z piekarnika, zdejmujemy z niego folię i fasolę. Nakładamy równomiernie tuńczyka oraz pieczarki z cebulą i czosnkiem. Zalewamy wszystko miksturą z jajek i mleka, uważając, żeby nie przelała się poza kołnierz ciasta. Układamy na wierzch kilka surowych, pokrojonych w talarki pieczarkami.


Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 30 minut. 
Podajemy z ulubionym sosem, gęstą creme fraiche lub odrobiną jogurtu greckiego.


SMACZNEGO! :)

1 komentarz:

  1. mniam, mniam, mniaam!

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń