czwartek, 29 grudnia 2011

Jajka faszerowane serem feta

Kolejna propozycja na sylwestrową imprezkę to szybkie i łatwe w wykonaniu klasyczne faszerowane jaja (nie ukrywam, iż najlepiej te z wolnego chowu). Są hitem na stole mojej teściowej, a jej synowie zajadają się nimi bez opamiętania. Lubię je i ja, jednak nie przepadam, za jajecznym białkiem, zatem potrzebuje ostrzejszych smaków, żeby je zniwelować. Postanowiłam zatem lekko "podkręcić" przepis mamy Tomka i do farszu dodałam sera feta. Strzał w 10!


Do przygotowania przekąski wykorzystałam:
  • 10 jajek (bo było sporo amatorów jajeczek :) )
  • około 10 średnich pieczarek (kapelusze i ogonki)
  • pęczek szczypiorku
  • 1 biała, średniej wielkości cebula
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 1 łyżka masła bez oleju
  • sól 
  • pieprz

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Po ostudzeniu i obraniu przekrawamy je na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka (można użyć łyżeczki do deserów).


Pieczarki kroimy dość drobno - odradzam rozdrabnianie w malakserze, ponieważ nasz farsz po dodaniu żółtek i fety zrobi się "paciajowaty". To samo robimy z cebulą. Wszystko wrzucamy na patelnię, na której rozpuszczamy 1 łyżkę dobrego masła. Pieczarki z cebulką szklimy i podsmażamy przez chwilę, ale nie do kompletnej miękkości obu. Dobrze jest mieć co pogryźć w farszu. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia.


Żółtka rozgniatamy  w miseczce, dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz pieczarki z cebulką. Na koniec dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą (użycie tej ostatniej ograniczymy, ze względu na słoność sera). Kiedy będzie gotowe możemy zacząć nakładać masę do jajowych miseczek. Robimy to delikatnie, używając małej łyżeczki. Pokrywamy farszem całą powierzchnię jajka.


Dekoracja zależy od Was. Jak widzicie ja użyłam soczystej natki pietruszki i kawałków wędzonego łososia. Było pysznie!

SMACZNEGO! :)

1 komentarz:

  1. Z serem feta jeszcze nie robiłam jajek faszerowanych, podoba mi się przepis.

    OdpowiedzUsuń