Do wypieku użyłam kwadratowej blaszki 20x20 oraz następujące składniki:
CIASTO:
- opakowanie mrożonych owoców letnich firmy Hortex (truskawki, maliny, czarne porzeczki)
- 200g miękkiego masła bez oleju
- 200g cukru pudru
- 4 jajka z wolnego chowu
- 250g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g masła bez oleju
- 75g grubego cukru (może być trzcinowy)
- 150g mąki tortowej
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Przepis zaskoczył mnie w tym temacie, ponieważ nigdy wcześniej, piekąc w domu z mamą, nie przygotowywałyśmy jej w ten sposób. Zatem: na patelni rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy cukier i mieszamy, podsmażając chwilę. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie składniki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Kiedy składniki połączą się dodajemy kolejno całe jajka, miksując za każdym razem, do momentu, aż połączą się z masą cukrową. W osobnej miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy ją do masy z jajkami. Miksujemy na niższych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Gotową masę przekładamy do formy, którą wcześniej wykładamy papierem pergaminowym. Na wierzchu układamy mieszankę mrożonych owoców. Staramy się rozłożyć je równomiernie. Oczywiście, jeśli pieczecie to ciasto w lipcu czy sierpniu, wykorzystajcie świeże truskawki, maliny i porzeczki.
Całość posypujemy kruszonką, rozdrabniając ją w palcach.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu posypujemy całość cukrem pudrem.
SMACZNEGO! :)
Ciasto próbowaliśmy - niebo! Kawałek lata w środku zimy!
OdpowiedzUsuń