Podstawą dania są trzy składniki: jajka, brokuły i ser feta, a smak można uzupełnić dowolnymi warzywami, najlepiej mocno chrupiącymi i oczywiście mocno czosnkowym sosem.
Palce lizać!
Do wykonania sporego talerza dla znajomych użyłam:
- 6 jajek
- 1 spory brokuł
- 1 opakowanie sera typu feta
- 1 czerwona papryka
- 4 czubate łyżki gęstego, kwaśnego jogurtu (typ grecki)
- 2 obfite łyżki majonezu
- 3 duże ząbki czosnku
Jajka gotujemy na twardo. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie lub na parze, do momentu, aż odrobinę zmiękną, ale nie będą miały konsystencji miękkiego masła. Warzywa odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Paprykę myjemy i kroimy w dość duże kostki, podobnie czynimy z serem feta. Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy je na dużym talerzu. Nakładamy na nie paprykę i ser feta. Na wierzch układamy ugotowanego, ostudzonego brokuła.
Przygotowujemy sos czosnkowy z jogurtu, majonezu i czosnku. Polewamy nim całość sałatki. NIE MIESZAMY!
SMACZNEGO! :)
Bardzo apetyczna sałatka
OdpowiedzUsuń