wtorek, 14 lutego 2012

Migdałowe "walentynki"

Przyszedł czas na wykorzystanie moich nowych silikonowych foremek do muffinek w kształcie serca. Dodatkowo upolowałam w Rossmannie zestaw silikonowych serc, które dołączyły do romantycznie praktycznego zestawu. Wykorzystując również przepis na babeczki z malinami ze strony kwestiasmaku.com, stworzyłam małe słodkości, które przede wszystkim, jako niespodziankę otrzymał do pracy Tomasz. Pozostałe trafiły do moich psiapsiółek z pracy :)


Do wykonania 12 babeczek wykorzystałam zgodnie z przepisem:
  • 150g masła bez oleju
  • 1 szklankę drobnego cukru
  • 1/2 szklanki i 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka z wolnego chowu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody
  • 100g zmielonych migdałów
  • kilka mrożonych malin


Do przygotowania ciasta nie użyłam miksera. Masę połączyłam używając jedynie dobrej silikonowej szpatułki. Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku. Kiedy uzyskamy stan płynny zmniejszamy ogień i gotujemy masło przez około 2 minuty, do momentu aż nie uzyska złotego koloru, co według autorki przepisu nada mu specyficznego aromatu.
Roztopione masło odstawiamy z ognia i dodajemy od razu cukier oraz mąkę mieszając dokładnie do uzyskania jednolitej błyszczącej masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy, łyżkę wody i szczyptę soli i ponownie mieszamy.


Podczas mieszania masa odrobinę przestygnie, zatem dodajemy do niej kolejno całe jajka i za każdym razem dokładnie łączymy z masą. Do jednolitej masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy zmielone migdały i mieszamy. Przekładamy do foremek (około 2/3 wysokości) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Pieczemy 20 minut do momentu uzyskania :suchego patyczka".


Babeczki są przepyszne. Niezwykle delikatne, ale i chrupiące dzięki migdałom. A ich słodycz rewelacyjnie przełamują maliny. Idealne migdałowe "walentynki" :)

SMACZNEGO! :))

Przepis bierze udział w akcji:

2 komentarze:

  1. Śliczne foremki! A babeczki bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyszły serduszkowe babeczki, w sam raz na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń