Do wykonania dżemu wykorzystałam:
- 1kg twardych gruszek
- 1 opakowanie Dżemix-u (3:1)
- 330g cukru
- 3-4 gałązki świeżej mięty
- wyciśnięty sok z 1/3 świeżej cytryny
- 3 łyżki przefiltrowanej wody
Gruszki obieramy i kroimy na małe kawałki. Obtaczamy je w Dżemixie i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i mieszamy cały czas do momentu zagotowania. Następnie dosypujemy cukier i mieszamy. Ogień powinien być jak najmniejszy. Masę mieszamy od czasu do czasu, chroniąc ją przed przywieraniem do dna garnka. Czekamy aż gruszki zagotują się, wtedy odstawiamy je z ognia.
Gałązki mięty siekamy w całości, i listki i łodygi. Wrzucamy je do gruszek już po zagotowaniu. Dodajemy również świeży sok cytrynowy. Mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Zamykamy je od razu i ustawiamy dnem do góry, kilka razy przekręcając je podczas stygnięcia. Taka sztuczka zapewni nam równomierne rozłożenie owoców w całym słoiku.
Smak wyborny! Zapewniam :)
Ile słoików trzeba mieć, żeby zmieścić taką ilość dżemu?
OdpowiedzUsuńco za smak :)
OdpowiedzUsuńKrystyno, z podanej ilości wyszły mi dwa słoiczki o pojemności 0,75 ml. Została odrobina, więc było na posmakowanie :)))
OdpowiedzUsuń