W tym roku postanowiłam je również zakonserwować na zimę. Na zaprzyjaźnionym straganie zakupiłam malutkie cukinie, które na potrzeby 'projektu' nazwałam 'baby zucchinis'. I tak powstał pomysł na zimowe warzywo z pazurem...
Do przygotowania 4 słoiczków o pojemności 0,45 litra wykorzystałam:
- 1kg małych cukinii (baby zucchinis)
- 1 litr przefiltrowanej wody
- 1/2 szklanki cukry
- 1 łyżka soli morskiej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 papryczka chilli
- listki laurowe
- po 2-3 ząbki czosnku na słoik
- 1 łyżeczka gorczycy na słoik
Warzywa myjemy dokładnie. Cukinię możemy obrać ze skórki lub w niej pozostawić. Ja dałam ponieść się fantazji i zrobiłam na warzywach wzorki. W garnku gotujemy: wodę, cukier, sól, pieprz i ocet.
Cukinie kroimy na grube plasterki. W wyparzone słoiki wkładamy ząbki czosnku, po 2-3 listki laurowe, wsypujemy po łyżeczce gorczycy i 1/4 papryczki chilli razem z pestkami. Następnie dokładamy pokrojoną cukinię. Kiedy marynata się zagotuje zalewamy nią warzywa i od razu zakręcamy słoiki.
W dużym garnku (najlepiej z ręczniczkiem lub ściereczką na dnie) gotujemy zwykłą wodę i wstawiamy do niej nasze słoiczki. Pasteryzujemy cukinię około 5 minut. Dłuższy proces przyczyni się bowiem do większej miękkości warzywa, a ja osobiście wolę te jędrniejsze.
Słoiki odstawiamy do ostygnięcia. Za kilka tygodni nasza cukinia z pazurkiem będzie gotowa!
SMACZNEGO!! :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz