niedziela, 12 sierpnia 2012

Tartaletki z pesto i pomidorami

Sobotnie i niedzielne śniadania bywają leniwe. Najczęściej popijane kawą z mlekiem, leżąc pod miękką kołdrą i snując plany na nadchodzący dzień. Tak było i w miniony weekend. W sobotę naszło nas na coś francuskiego - i nie były to tosty. Złapaliśmy "smaka" na lekkie tartaletki.


Do wykonania 6 tartaletek potrzebujemy:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 6 łyżeczek bazyliowego pesto
  • 2 pomidorki malinowe
  • tarta mozzarella
  • jajko
  • listki świeżej bazylii



Ciastko delikatnie wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy je na 6 prostokącików. Zaginamy im brzegi, żeby "farsz" ładnie obrósł ciastem podczas pieczenia. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy łyżeczkę zielonego pesto, posypujemy startą mozzarellą i układamy na nich plasterki pomidorów. Wszystko posypujemy listkami świeżej bazylii.
Brzegi tartaletek smarujemy białkiem jajka.
Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy do uzyskania złotego koloru ciasta.






SMACZNEGO! :))

2 komentarze: