poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Imbirowe ciasto z gruszkami

Trudno się oprzeć pięknym, soczystym gruszkom, które królują na straganach dookoła. Uwielbiam ich krągłości, słoneczną skórkę, miodowy zapach i sok spływający po palcach, kiedy zaczynam je gryźć. I choć najbardziej smakują mi surowe, to jednak coraz częściej stosuję je w różnych przepisach. Dziś ciasto zainspirowane tradycyjnym angielskim ciastem z brzoskwiniami.


Zmodyfikowałam nieco przepis znaleziony w książce 'Homemade cakes' . Do wykonania małej keksówki ciata użyłam:
  • 175g miękkiej margaryny
  • 175g drobnego cukru
  • 3 całe jajka
  • 120g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonego imbiru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 dojrzała (ale nie przejrzała) gruszka
  • cukier puder do posypania
 


Margarynę ucieramy z cukrem do uzyskania bardzo jasnej, puszystej masy. Dodajemy kolejno całe jajka, dokładnie mieszając po każdorazowym dodaniu, tak aby uzyskać jednolite ciasto.
Następnie  przesiewamy stopniowo składniki suche, czyli mąkę, imbir i proszek do pieczenia.

Gruszkę myjemy, ale nie obieramy. Kroimy ją w 1/16. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Na wierzchu układamy gęsto, ale równomiernie łódeczki z gruszki. Posypujemy je dokładnie cukrem waniliowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut, do wyzłocenia się ciasta.




Po wyłączeniu piekarnika możemy zostawić ciasto jeszcze na kilka minut w cieple. Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.
Aromatyczne, wilgotne ciasto idealne do popołudniowej kawy jest gotowe.

SMACZNEGO!! :)

2 komentarze:

  1. Jablka i cynamon, truskawki i smietana, gruszki i imbir... Sa takie polaczenia, ktore wspaniale ze soba graja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie :) Wszystko co korzenne jest moje !

    OdpowiedzUsuń