środa, 18 czerwca 2014

Sezonowa pychota

To jest mój ulubiony czas kulinarny. Są truskawki, są jagody, pojawiają się pyszne maliny... Nic tylko czarować. Zaczynamy prosto, od mało skomplikowanego deseru, który nam na przykład zastąpił z powodzeniem kolację :)


POTRZEBUJEMY:
  • kilkanaście słodkich truskawek
  • 4 garście jagód
  • 4 ciastka zbożowe (ja wybrałam owsiane)
  • jogurt naturalny
  • płatki migdałów
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Na dno wysokich szklanek kruszymy po dwa ciasteczka zbożowe. Następnie wsypujemy po dwie garście umytych i osuszonych jagód. Warto je osuszyć, żeby ciasteczka nie wchłonęły wilgoci i pozostały chrupiące. Dodajemy po około 5-6 łyżek jogurtu naturalnego na porcję.

Truskawki myjemy i miksujemy z dodatkiem cukru pudru, tak by uzyskać delikatny mus. Płatki migdałów prażymy na patelni. Mus przekładamy na jogurt i całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Podawać od razu.

Jeżeli chcecie by deser był schłodzony, można przykryć szklanki folią spożywczą i wstawić je na kilka godzin do lodówki. Migdałami posypujemy deser przed podaniem.



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Matko i corko... BOSKIE!!!! Kradne przepis i lece szykowac :)

    OdpowiedzUsuń