wtorek, 21 lutego 2012

Potrzebujemy chleba... SZYBKO!

Autorki blogów, które obserwuję, chwalą się od czasu do czasu pięknymi bochnami chleba, które samodzielnie poczyniły. Przyglądam się tym wypiekom z nieukrywaną zazdrością i ciągłym pytaniem: dlaczego mnie taki nie wychodzi? lub dlaczego ten zakwas zabiera tyle czasu?
Na ratunek przyszła koleżanka z pracy, a właściwie moja mentorka i zawodowy autorytet - Monika, do której jeszcze kilka lat temu zwracałam się "pani profesor" :)
Monika piecze chleb, którego zaletą jest niezwykle krótki czas przygotowania oraz to, że możemy wzbogacać go o ulubione ziarna lub inne dodatki. Do przygotowania mojej wersji użyłam mąki pełnoziarnistej, słonecznika i ziarna sezamu.


Aby wypełnić 3 małe keksówki i tym samym uzyskać trzy bochenki pachnącego chleba potrzebujemy:
  • 1kg maki pełnoziarnistej
  • 1 kostka drożdży (100g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka ziarna słonecznika
  • 1 szklanka sezamu


Drożdże rozkruszamy do miseczki i zasypujemy cukrem. Po chwili drożdże rozpuszczą się i mieszamy je do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy wodę i sól. Mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie wyrabiamy - choć przyznam się, że nie przyłożyłam się do tego zbytnio i po prostu mieszałam dopóki nie zniknęły ślady suchej mąki.


Dosypujemy ziarna i mieszamy. Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy ziarnami sezamu. Przekładamy do nich masę (mniej więcej 1/2 do 2/3 wysokości formy). Odstawiamy na chwilkę na bok (nawet niekoniecznie w bardzo ciepłe miejsce). PO kilkunastu minutach ciasto jest pięknie wyrośnięte i wstawiamy je do piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Następnie pozostawiamy w wyłączonym piecu na około kwadrans.
Po wyjęciu z foremek, kładziemy chleb na bok i przekładamy co jakiś czas, aby chleb nie zaparował.


Nie ma to jak zapach samodzielnie upieczonego chleba z odrobiną masła i pysznego dżemu :)

SMACZNEGO! :)

Przepis bierze udział w akcji:

6 komentarzy:

  1. O tak! Tego właśnie potrzebowałam:) Taki przepis to skarb! A chlebuś wygląda wspaniale!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaj przepis koniecznie do akcji na Durszlaku: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/domowe-pieczywo-w-godzine. Nadaje się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebek i świetny przepis, chętnie go zgapię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cosik dużo tych drożdży, dopiero co czytałem przepis , który proponował 1 gram drożdży. Strasznie duża rozbieżność ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb, który powstaje w godzinę wymaga dużej ilości drożdży - być może w tamtym przepisie jest błąd, lub taka jego uroda. Mój chleb był testowany i faktycznie tyle drożdży należy użyć ;)

      Usuń