środa, 8 sierpnia 2012

Placuszki z kaszy gryczanej i wędzonego sera

Przepis na poniższe danie znalazłam w pisemku "Tanie gotowanie", które dołączone było do lipcowego numeru 'Moje Gotowanie'. Pozwoliłam sobie nieco go zmodyfikować i tak wyszły moje placuszki z kaszy z wędzonym serem i porcją pożywnej sałatki.


Do wykonania około 6-8 placuszków wykorzystałam:
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej - osobiście polecam kaszę w torebeczkach, ponieważ po ugotowaniu jest bardziej lepka niż sypka i nasze placki będą lepiej sklejone.
  • 3 jajka
  • około 15 dag wędzonego sera żółtego (dowolny typ)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka, jeśli kasza jest zbyt sypka i należy zagęścić masę (tak, jak w przypadku placków ziemniaczanych)



Kaszę gotujemy, tak jak do zwykłego podania. Jak już pisałam wcześniej, z doświadczenia wiem, że lepiej użyć kaszy do gotowania w 100g torebeczkach, ponieważ taka kasza nie sypie się i jest zdecydowanie bardziej kleista, co uchroni nas przed użyciem mąki.
Przestudzoną kaszę wsypujemy do miseczki, dodajemy jajka, czosnek i przyprawy do smaku oraz starty na tarce o drobnych oczkach wędzony, żółty ser. Mieszamy do połączenia się składników. Smażymy, tak jak placki ziemniaczane na kilku łyżkach oleju.

Podajemy na ciepło, jako dodatek do mięs, gulaszu, czy po prostu, jako prosty obiad z porcją sałatki lub surówki. W przepisie podstawowym proponowano podawać je z obsmażonymi borowikami.
Na zimno smakują równie dobrze, na przykład z odrobiną sosu czosnkowego :)





Smacznego! :)))

1 komentarz:

  1. Te placki muszą być pyszne. Kasza gryczana jest pyszna ze wszystkimi serami. Wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń