Do wykonania tarty wykorzystałam:
- opakowanie ciasta francuskiego
- białko z jednego jajka
- opakowanie serka feta (12%)
- pudełeczko naturalnego serka homogenizowanego
- ok. 50g mrożonego, drobno siekanego szpinaku
- 1/4 pora
- kilka plasterków wędzonego boczku
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- łyżka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na około 10 minut.
Cebulę czosnek drobno siekamy i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Dodajemy drobno posiekany boczek i smażymy chwilę od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy szpinak i wszystko dokładnie mieszamy.
W większej miseczce łączymy ze sobą fetę oraz serek homogenizowany. Jeżeli serek jest bardzo suchy, możecie dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego. Do wymieszanych serków dodajemy podsmażony z dodatkami szpinak. Drobno kroimy pora i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Całość wykładamy na podpieczony spód i znów wstawiamy całość do piekarnika ustawionego na temperaturę ok 120 stopni. Pieczemy około 15 minut, uważając, aby brzegi tarty nie spiekły się za bardzo.
Podajemy z garścią świeżych warzyw lub ulubionym sosem.
SMACZNEGO! :))
Wyglada kusząco :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Pyszne , chyba dzisiaj będzie tarta na kolację :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
http://mksabroso.blogspot.com/