piątek, 22 marca 2013

Serowa tarta ze szpinakiem i porem

Od czasu do czasu, kiedy znudzi mi się mięso, poszukuję innych smaków. Tak jest właśnie z tartami. Pierwszą tartę upiekłam według podanego przepisu, potem wystarczy już tylko popuścić wodze fantazji. Tak było właśnie w przypadku serowej tarty ze zdrowymi warzywami.




Do wykonania tarty wykorzystałam:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • białko z jednego jajka
  • opakowanie serka feta (12%)
  • pudełeczko naturalnego serka homogenizowanego 
  • ok. 50g mrożonego, drobno siekanego szpinaku
  • 1/4 pora
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
Ciasto francuskie rozmrażamy, i lekko wałkujemy podsypując mąką. Układamy je na blaszce do pieczenia tarty (najlepiej na taką z wyjmowanym dnem). Nakłuwamy dno widelcem i smarujemy całość białkiem jajka.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na około 10 minut.


Cebulę czosnek drobno siekamy i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Dodajemy drobno posiekany boczek i smażymy chwilę od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy szpinak i wszystko dokładnie mieszamy.
W większej miseczce łączymy ze sobą fetę oraz serek homogenizowany. Jeżeli serek jest bardzo suchy, możecie dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego. Do wymieszanych serków dodajemy podsmażony z dodatkami szpinak. Drobno kroimy pora i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Całość wykładamy na podpieczony spód i znów wstawiamy całość do piekarnika ustawionego na temperaturę ok 120 stopni. Pieczemy około 15 minut, uważając, aby brzegi tarty nie spiekły się za bardzo.


Podajemy z garścią świeżych warzyw lub ulubionym sosem.

SMACZNEGO! :))

2 komentarze:

  1. Wyglada kusząco :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne , chyba dzisiaj będzie tarta na kolację :)

    Zapraszam do mnie
    http://mksabroso.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń