sobota, 15 marca 2014

Biało na czarnym, czyli dwukolorowa babka

Przyznaję się do totalnego zaniedbania bloga i piłowania kulinarnych umiejętności. Nie mam na swoje wytłumaczenie nic, oprócz faktu, że za dokładnie 90 dni zostanę szczęśliwą Żoną, mojego Męża :) i każdą wolną chwilę poświęcam na przygotowania naszego wymarzonego ślubu i wesela :)
Ale do rzeczy, a raczej do... baby! :)



Do wykonania babki wykorzystałam:
  • 20 dag miękkiej margaryny
  • 15 dag mąki tortowej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • ok. 0,5 szklanki cukru - może być mniej, może być więcej w zależności, jak słodkie ciasta lubicie ;)
  • 4 jajka (żółtka + piana z białek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki czekolady w proszku
  • 1 czubata łyżka kakao


Zaczynamy od ubicia białek (z niewielkim dodatkiem soli) na sztywną pianę. Następnie miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno 4 żółtka. Kiedy składniki połączą się dodajemy po łyżce przesiane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Teraz nadszedł czas na pianę, którą łączymy z resztą ciasta bardzo wolno, ale dokładnie.


Tak uzyskaną masę dzielimy na pół i jedną część przekładamy do formy do babki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Drugą część ciasta uzupełniamy czekoladą, kakaem i śmietaną. Dokładnie łączymy składniki i masę nakładamy na jasną część babki.


Formę z ciastem wstawiamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do około 180 stopni. Pieczemy około 50 minut, kontrolując temperaturę - na początku nieco ją zmniejszyłam (do ok. 140 stopni), pod koniec zwiększyłam, żeby ciasto się ładnie dopiekło.  Sprawdzamy suchość ciasta patyczkiem i wyjmujemy gdy jest gotowe.
Podajemy posypane cukrem pudrem, lub polane czekoladą.

SMACZNEGO!!







7 komentarzy:

  1. ja dziś robiłam podobną babeczkę, z tym że zamiast śmietany użyłam majonezu.

    W wolnej chwili zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie posiadam przepis na babkę majonezową i chyba w końcu się skuszę :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Tyle przepisów!! Za Który się zabrać?! :)
    emmersonn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję wszystkie po kolei ;)))) Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej :)

      Usuń
  3. Hej, a ile cukru do babki? Coś nie widzę zwykłego cukru w przepisie albo jakaś pomroczność na oczy padła ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz. Mój błąd - już poprawiam. Dzięki ;)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń