niedziela, 14 października 2012

Tagiatelle z kurkami w sosie śmietanowo-ziołowym

Jesień nam dopisuje i pogodą i obfitością grzybów w lasach. Dziś zagościły na naszym stole piękne kurki - złote, bajecznie wygięte, na smukłych, zgrabnych nóżkach. Rano była jajecznica z kurkami, a na obiad tagiatelle oblane sosem śmietanowo - ziołowym i skąpanymi z nim grzybami.


Do wykonania 2 porcji potrzebujemy:
  • ok. 1/2 kg ładnych kurek
  • 1 mała cebula cukrowa
  • 1 spory ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml przefiltrowanej wody
  • łyżeczkę suszonej bazylii
  • łyżeczkę suszonego tymianku
  • łyżeczkę suszonego oregano
  • mąka (do zagęszczenia sosu)
  • kilka gniazdek makaronu typu tagiatelle
  • sól
  • pieprz
  • natka świeżej pietruszki
 


Kurki zanurzamy na kilka minut w zimnej wodzie, potem dokładnie je myjemy. Nie kroimy.
Na patelni podgrzewamy oliwę z łyżką masła. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni, bardzo drobno siekamy czosnek i dodajemy do cebuli. Kiedy cebula i czosnek zeszklą się dodajemy całe kurki.  Dusimy przez kilkanaście minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu.



W miseczkę wlewamy śmietanę i wodę, dodajemy odrobinę mąki, dosypujemy zioła. Kiedy kurki już nieco zmiękną, wlewamy na patelnię doprawioną śmietankę i mieszamy dokładnie, jeśli sos jest za rzadki dodajemy jeszcze mąkę. Dodajemy także soli i pieprzu do smaku. Gotujemy kilkanaście minut na wolnym ogniu, pod przykryciem - mieszając od czasu do czasu.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy, kiedy będzie aldente.
Wykładamy go na talerz, przykrywamy kurkami w sosie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.



SMACZNEGO! :))

1 komentarz:

  1. musi smakować super, ja uwielbiam taki makaron. Dodatkowo wygląda bardzo ładnie i bardzo dobre zdjęcia, ja niestety nie mam chyba talentu bo mój makaron jest smaczny ale za to bardzo mało fotogeniczny ....

    OdpowiedzUsuń