Do wykonania 2 porcji potrzebujemy:
- ok. 1/2 kg ładnych kurek
- 1 mała cebula cukrowa
- 1 spory ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml przefiltrowanej wody
- łyżeczkę suszonej bazylii
- łyżeczkę suszonego tymianku
- łyżeczkę suszonego oregano
- mąka (do zagęszczenia sosu)
- kilka gniazdek makaronu typu tagiatelle
- sól
- pieprz
- natka świeżej pietruszki
Kurki zanurzamy na kilka minut w zimnej wodzie, potem dokładnie je myjemy. Nie kroimy.
Na patelni podgrzewamy oliwę z łyżką masła. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni, bardzo drobno siekamy czosnek i dodajemy do cebuli. Kiedy cebula i czosnek zeszklą się dodajemy całe kurki. Dusimy przez kilkanaście minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
W miseczkę wlewamy śmietanę i wodę, dodajemy odrobinę mąki, dosypujemy zioła. Kiedy kurki już nieco zmiękną, wlewamy na patelnię doprawioną śmietankę i mieszamy dokładnie, jeśli sos jest za rzadki dodajemy jeszcze mąkę. Dodajemy także soli i pieprzu do smaku. Gotujemy kilkanaście minut na wolnym ogniu, pod przykryciem - mieszając od czasu do czasu.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy, kiedy będzie aldente.
Wykładamy go na talerz, przykrywamy kurkami w sosie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO! :))
musi smakować super, ja uwielbiam taki makaron. Dodatkowo wygląda bardzo ładnie i bardzo dobre zdjęcia, ja niestety nie mam chyba talentu bo mój makaron jest smaczny ale za to bardzo mało fotogeniczny ....
OdpowiedzUsuń