piątek, 30 listopada 2012

Kruche babeczki z masą budyniową i owocami

Wszystkie stacje meteorologiczne krzyczą o nadciągającej zimie: że temperatura spadnie, że pochmurne dni nastaną, że w końcu rankami będzie witał nas śnieg. Mnie osobiście śnieg nie przeszkadza, gorzej z niskimi temperaturami, bo jakoś tak na mnie depresyjnie wpływają i płakać mi się chce, kiedy nie pomagają mi przestać szczękać zębami, ani trzy swetry, ani grube skarpetki, ani podwójna para rękawiczek. Czasami pomagają mi letnie wspomnienia, nie tylko te przywiezione z podróży, również te "smakowe".


Do wykonania letnich babeczek z owocami potrzebujemy:

KRUCHE SPODY:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 150g cukru pudru
  • 2 żółtka
 Ciasto wyrabiamy dokładnie. Najlepiej żeby masło było mocno schłodzone. Formujemy z ciasta kulę i chowamy na kilka godzin do lodówki. Następnie przygotowujemy foremki do pieczenia babeczek smarując je warstwą masła lub margaryny. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 1 - 1,5 cm. Wycinamy z niego koła, które będą pasować wymiarowo do wybranych przez nas foremek. Ciasto formujemy w formach. Nakłuwamy widelcem spody.  Pieczemy do wyzłocenia się w dobrze nagrzanym piekarniku.



Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy spody babeczek do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy i przygotowujemy do napełnienia masą budyniową.


MASA BUDYNIOWA:
  • 0,5l mleka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie margaryny (najlepiej w temperaturze pokojowej)
 

Na wolnym ogniu gotujemy połowę mleka. Do pozostałej połowy dodajemy cukier i mąki: pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i dodajemy do gorącego mleka. Nie przestajemy energicznie mieszać masy, aż zacznie gęstnieć. Nakładamy ją do przestygniętych form z ciasta.

Dekorujemy ulubionymi owocami: truskawkami, jagodami, kiwi, ananasami, czyli co kto lubi!
Pozostawiamy do zastygnięcia.


SMACZNEGO!!

7 komentarzy:

  1. Piękne! Zapraszam do konkursu: http://abitepl.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-oliwami-bertolli-i-carbonel.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Są boskie :) I ile sztuk wychodzi z podanego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. W pierwszej chwili, jak spojrzałam na zdjęcie myślałam, że to papryczki :) Potem przeczytałam, że krem budyniowy, i jakoś mi to nie pasowało... O to truskawki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wspaniałe, takie cuda......
    ja już robię je i jakoś się zebrać nie mogę ostatnio :(

    OdpowiedzUsuń