Do wykonania grzanek potrzebujemy:
- 1 opakowanie sera feta w kawałku
- 2 łyżki masła bez oleju
- odrobina pieprzu
- listki świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 3 pełne kromki białego, lekkiego pieczywa
Fetę i miękkie masło rozgniatamy w miseczce i łączymy ze sobą, do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Wyciskamy do niej czosnek i dodajemy odrobinę pieprzu. Mieszamy znów wszystko dokładnie.
Pełne kromki chleba kroimy na połówki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z opcją grilla do 100 stopni. Połówki chlebków smarujemy dość obficie czosnkowo-serową masą i wkładamy do piekarnika na kratkę pod grill do momentu, aż chleb nie uzyska złotego odcienia.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pachnące grzanki posiekanymi drobno, świeżymi listkami bazylii i podajemy jako przekąskę lub dodatek do zup. Bardzo dobrze smakują z kawałkami polnych pomidorów.
SMACZNEGO! :)
fajny pomysł na grzanki :)
OdpowiedzUsuńjuż nawet sam tytuł pachnie... :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńjadłam ostatnio coś podobnego na grillu u xnsjomych, smakowało nieziemsko :)
OdpowiedzUsuń