poniedziałek, 19 września 2011

Migdałowa sałatka z brokułami

Rzadko kiedy mam rano czas, aby przygotować sobie kanapki do pracy, a że spędzam w niej sporo czasu staram się zabierać z domu coś pożywnego. Najczęściej stawiam na sałatki. Robię je dzień wcześniej, aby przez noc wydobyła się pełnia smaku.
Przepis na tą poniżej znalazłam lata temu przeglądając przepisy w zasobach internetu, a że było to tak dawno, nie jestem w stanie odtworzyć autora tego dzieła. Nie zmienia to faktu, że jestem absolutną fanką połączonych smaków prażonych migdałów, brokułów i czosnku. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych potraw, którą katuję moich bliskich i znajomych, kiedy tylko mogę.


Potrzebujemy:
  • jeden średni brokuł
  • ok 150g makaronu fusili
  • ok 100g płatków migdałowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • odrobina majonezu


Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Brokuła dzielimy na różyczki, jeśli są duże, możemy je dodatkowo pokroić na mniejsze części. Gotujemy go na parze, pamiętajmy jednak, że powinien pozostać chrupki. Jeżeli nie mamy możliwości ugotowania brokułów na parze, możemy kilka minut obgotować  go w lekko osolonej wodzie.


Na suchej, głębokiej patelni prażymy płatki migdałowe. Długo będą pozostawać jasne, ale kiedy "złapią" ciepło patelni zbrązowieją natychmiast. Należy wtedy uważać, aby się nie przypaliły. Kiedy ich znaczna większość nabierze złotej barwy dorzucamy masło i wyciskamy czosnek. Smażymy chwilkę, od czasu do czasu mieszając.
Ugotowane brokuły i makaron przekładamy na patelnię z migdałami. Mieszamy dokładnie i doprawiamy wedle smaku.
Po wystygnięciu możemy dodać niewielką ilość majonezu, jednak beż niego smakuje równie dobrze.


Dania tego nie należy traktować jedynie jako sałatki. Można podawać je na ciepło, jako dodatek do mięs - zamiast ziemniaków, czy ryżu. Stanowi tak idealne połączenie smaków, że nie oprze się mu żaden z domowników!

SMACZNEGO! :)

2 komentarze:

  1. Tą sałatkę robię bardzo często, jest jedną z moich ulubionych ;)

    Pozdrawiam :)

    www.aromatyczneinspiracje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka przepyszna pierwszy raz robiłam, dodałam migdały i słonecznik i zamiast tyle masła to olej ryżowy :-) smakuje wyśmienicie bedę do niej wracać :)

    OdpowiedzUsuń